Τον Νοέμβριο 7 Δήμοι-μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, συμμετείχαν στο Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών. Αναλυτικά, συμμετείχαν οι  Δήμοι Αγ. Βαρβάρας, Καλλιθέας, Μεγαρέων, Δάφνης Υμηττού, Ασπροπύργου, Αιγάλεω, Αθηναίων και Αγ. Αναργύρων – Καματερού, μέσω των οποίων εξυπηρετήθηκαν συνολικά 87 γυναίκες.

Οι μαστογραφίες διεξήχθησαν όπως κάθε φορά στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού»  στην οδό Τίρυνθος 2 στα Άνω Πατήσια σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια του και επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες. Απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εξέταση γίνεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 π.μ., ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία. Τονίζεται δε, ότι δεν απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν στο πλαίσιο της πρόληψης εξασφαλίζοντας έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας επωφελεία των δημοτών. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί χιλιάδες γυναίκες, καθώς επίσης έχει σωθεί η ζωή από αυτές κάποιων, επειδή εξετάστηκαν έγκαιρα».