Τον Δεκέμβριο 5 Δήμοι-μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων  έλαβαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών του ΚΕΠ Υγείας. Πιο αναλυτικά, συμμετείχαν οι  Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Ιλίου, Αθηναίων, Παλαιού Φαλήρου, Αμαρουσίου και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 43 γυναίκες.

Οι μαστογραφίες διεξήχθησαν, όπως κάθε φορά στο «Κέντρο Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού»  στην οδό Τίρυνθας 2 στα Άνω Πατήσια σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που διαθέτει ψηφιακό μαστογράφο. Το πρόγραμμα ελέγχει με τη μέθοδο της ψηφιακής μαστογραφίας τον καρκίνο του μαστού πριν εμφανιστούν τα σημάδια του και επαναλαμβάνεται σε κάθε γυναίκα ανά 18 μήνες. Απευθύνεται σε γυναίκες 40-69 ετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η εξέταση γίνεται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή  στις 9πμ, ενώ για τα αποτελέσματα της εξέτασης οι γυναίκες ενημερώνονται γραπτώς σε διάστημα 3-4 εβδομάδων μετά τη μαστογραφία. Τονίζεται δε, ότι δεν απευθύνεται σε γυναίκες που πάσχουν ήδη από καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες είχαν τη δυνατότητα να εξεταστούν στο πλαίσιο της πρόληψης εξασφαλίζοντας έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα βασικό εργαλείο, πλήρως εναρμονισμένο με διεθνή πρωτόκολλα, που έχει σκοπό τη διατήρηση της υγείας του πληθυσμού μέσα από την ενημέρωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική».