Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ζάχαρη Φίλος ή Εχθρός» την Δευτέρα 28 Μαρτίου στο Πολιτιστικό χώρο «ΚΑΜΙΝΙ», από το Τμήμα Υγείας και Υγιεινής (ΚΕΠ Υγείας) της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου μας σε συνεργασία με την Ένωση Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Ελλάδος(ΕΔΔΕ) και τη Διαβητολόγο – Ειδικό Παθολόγο κ. Χωριανοπούλου Μαρία. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Γαλατσίου ο κ. Μαρκόπουλος Γεώργιος, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών ο κ. Δερεδίνης Βασίλης, o δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Μαγκανάρης, πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και φορέων της πόλης, αλλά και πλήθος κόσμου.

Συγκεκριμένα, έγινε ενημέρωση για την ευρεία χρήση της ζάχαρη στο καθημερινό διαιτολόγιο με ενδιαφέρουσες ομιλίες/παρουσιάσεις.
Αρχικά, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας κ. Μάνος Ελευθερίου παρουσίασε την ιστορία της ζάχαρης, την ελληνική και παγκόσμια παραγωγή της, διά μέσου των αιώνων, την αυξανόμενη κατανάλωσή της, δίνοντας χρήσιμα στοιχεία και κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στις εισηγήσεις που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια, η διαιτολόγος -διατροφολόγος κ. Χριστίνα Μακρατζάκη ανέλυσε τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει ένας διαβητικός, με παραδείγματα και εναλλακτικές ώστε να υπάρχει ποικιλία σε τροφές και σωστή λήψη διατροφικών στοιχείων, ακόμα και αν ακολουθείται ειδική δίαιτα.

Έπειτα, μίλησε η διαιτολόγος-διατροφολόγος η κ. Κυριακή Απέργη, για τα υποκατάστατα της ζάχαρης (χημικά και φυσικά), τα οφέλη τους, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση τους.

Ακολούθησε η ομιλία του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κ. Κωσταντίνου Ζερβού, ο οποίος με βιωματικό τρόπο παρουσίασε πώς μπορούμε να γευματίσουμε συνειδητά, αλλάζοντας τις συνήθειές μας, απολαμβάνοντας, ταυτόχρονα, το φαγητό μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της Διαβητολόγου-Ειδικού Παθολόγου κ. Μαρίας Χωριανοπούλου, η οποία αναφέρθηκε ειδικότερα στις επιπτώσεις του Σακχαρώδη Διαβήτη, στους τρόπους πρόληψης (όσον αφορά τον Διαβήτη Τύπου 2) και ελέγχου του, και απάντησε σε καίρια ερωτήματα των ακροατών κρατώντας το ενδιαφέρον αμείωτο πάρα το προχωρημένο της ώρας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος για τη συνεργασία, και ιδιαίτερα τους ομιλητές της εκδήλωσης, κ. Μακρατζάκη Χριστίνα, κ. Απέργη Κυριακή, κ. Ζερβό Κωνσταντίνο και κ. Χωριανοπούλου Μαρία.

Τέλος, ευχαριστούμε τα καταστήματα της πόλης ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ και LE JARDIN για τις χρήσιμες προσφορές τους στην εκδήλωσή μας.