Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώθηκε με  επιτυχία η Ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Κηφισιάς, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Mύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και υπο την αιγίδα της ΚΕΔΕ, και την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα  ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Κηφισιάς.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με  επιτυχία στο 1ο δημοτικό σχολείο Ν. Ερυθραίας  την Παρασκευή 14/02/2020 και απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων καθώς και στους νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Κηφισιάς  κ. Καραλή Κατερίνα , η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το θέμα της λήψης αντιβιοτικών, καθώς και του εμβολιασμού, οφείλει να  μας απασχολήσει και αφορά όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες. Συχνά μας προβληματίζει η αναγκαιότητά τους ή όχι. Η αποχή από τη χρήση τους έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και οι αντιδράσεις είναι πολλές.

Για αυτό το σοβαρό θέμα, έχουμε κοντά μας σήμερα εξαιρετικούς επιστήμονες που θα μας διαφωτίσουν, προσφέροντάς μας απαντήσεις σε εύλογους προβληματισμούς. Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας. Καλωσορίζω τους διακεκριμένους επιστήμονες που μας τιμούν απόψε με την παρουσία τους και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους».

Στη συνέχεια η κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Δικτύου κ. Γιώργου Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής, αναφέροντας «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός στη διαμόρφωση στάσης ζωής των παιδιών μας σε σχέση με την ορθή χρήση αντιβιοτικών και την απαραίτητη εμβολιαστική τους κάλυψη».

Επιπλέον η κα. Παπαθανασοπούλου περιέγραψε περιληπτικά στο πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των φορέων Εκπαίδευσης και ΕΔΔΥΠΠΥ  προκειμένου να αλλάξει από την παιδική ηλικία η νοοτροπία στην χρήση των αντιβιοτικών καθώς και στον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών στην προαγωγή της Υγείας.

Ο  κ. Αθανάσιος  Σκουτέλης, Καθηγητής  Παθολογίας-Λοιμώξεων &  Δ/ντης της  Β΄ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής του  Νοσοκομείου Υγεία,  μίλησε για τα αντιβιοτικά και τον Έλληνα πολίτη και τόνισε την ευθύνη όλων μας για τη διάσωσή τους.  Στη συνέχεια παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς  το παιδικό παραμύθι που δημιουργήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια με τίτλο «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» από τη συγγραφέα κ. Ι. Μπουλντούμη.

Ακολούθησε ομιλία σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης από τις λοιμώξεις: Εμβόλια & μέτρα υγιεινής.

Στη συνέχεια  η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου , παρουσίασε   έναν οδηγό εργασίας για τα παιδιά που έχει τίτλο «Το Παιδαγωγικό υλικό της Ευρώπης: e-bug». Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους χρησιμοποιώντας και το υλικό που παρουσιάστηκε με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών.

Τέλος η κα Μαρία Αϊδίνη, Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, Ψυχολόγος, απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς σημείωσε ότι λόγω της ιδιότητάς τους και της σχέσης που έχουν αναπτύξει και με τα παιδιά, αλλά και με τους γονείς, είναι σημαντικό αυτό να αξιοποιηθεί για να ενημερωθούν και ως προς την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την ατομική ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στην κοινωνία για τον εμβολιασμό.

Η κα. Παπαθανασοπούλου έδωσε επίσης στους εκπαιδευτικούς κατευθύνσεις σχετικά με την αξιοποίηση του υλικού που έλαβαν.

Ακολούθησε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς την οποία συντόνισε η κα. Καραλή Κατερίνα.

Το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας  Κατερίνα Καραλή η  Δ/ντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών, Παιδείας Αθλητισμού & Πολιτισμού  κ. Πετρίδου Σμαρώ, η Υπέυθυνη  του ΚΕΠ  ΥΓΕΙΑΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ  κ. Μίνα Σωτηροπούλου,  η Προϊσταμένη του τμήματος Κοινωνικού Σχεδιασμού της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδάτου Ζωή και  εκπαιδευτικοί  από  το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Κηφισιάς.