Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών στους ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου μας, σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σωστή λήψη των μέτρων υγιεινής».

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Μανώλας, o οποίος τόνισε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σημερινή διαδικτυακή  Ημερίδα, καθώς και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων που επίσης συνεργάζονται. «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα εμβόλια».  Ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, αφενός μεν λόγω του ότι σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται αλόγιστη και χωρίς ιατρική συνταγή χρήση αντιβιοτικών, αφετέρου δε λόγω του ότι στις μέρες μας, παρά την έξαρση της τόσο επικίνδυνης πανδημίας του Κορονοϊού COVID-19, συνεχίζουν να υπάρχουν αρνητές των εμβολιασμών, ξεχνώντας ότι στους εμβολιασμούς οφείλεται η εξαφάνιση πολλών ασθενειών και ακόμη ότι στην περίπτωση του COVID-19 αποτελούν προς το παρόν τη βασική λύση για ανάσχεση της πανδημίας. Τελειώνοντας, ευχαριστώ θερμά όσες και όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της σημερινής Ημερίδας. Καλή επιτυχία».

Ο κ. Άγγελος Πεφάνης, Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Παθολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία”, παρουσίασε τις επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης των αντιβιοτικών. Επίσης τόνισε την σημασία των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος ενημέρωσε για τις προφυλάξεις κατά των λοιμώξεων και για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

 Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε την αξία των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια αποτελεί κατεξοχήν μέρος δράσεων ευαισθητοποίησης του Δικτύου. Στόχος μας η ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και η έγκυρη πληροφόρηση των πολιτών στους ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου μας, σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τη σωστή λήψη των μέτρων υγιεινής ενάντια στις λοιμώξεις αλλά και για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Στην ημερίδα συμμετείχαν διαδικτυακά Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου καθώς και μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.