Γ. Πατούλης «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο».

Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων- Καματερού σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) πραγματοποίησε στις 15/05/2023 στο A’ ΚΑΠΗ, Υβριδική Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης του κοινού για τα Καρδιομεταβολικά Νοσήματα υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, με την ευγενική χορηγία της Boehringer- Ingelheim.

Ο Δήμαρχος κ. Σταύρος Τσίρμπας κατά τον χαιρετισμό του, τον οποίο μετέφερε η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοιμητηρίων, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Γαία & Εκπρόσωπος του Δήμου μας στο ΕΔΔΥΠΠΥ κα Νίκη Τρίγκα, ανέφερε, «Προτεραιότητα μας είναι η προαγωγή της υγείας και η σωστή πληροφόρηση των δημοτών μας σχετικά με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης για το σάκχαρο αλλά και για τα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Χρειάζεται όλοι μαζί, Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι, εθελοντές και πολίτες να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας για όσους μας χρειάζονται. Ευχαριστούμε θερμά το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον Πρόεδρο του και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, για την ευκαιρία που δίνεται στα μέλη των ΚΑΠΗ μας αλλά και στο γενικό πληθυσμό για σωστή ενημέρωση ώστε να προβούν σε έγκαιρη πρόληψη»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα καρδιομεταβολικά νοσήματα, τα οποία αποτελούν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις με αρνητικές συνέπειες για την καρδιαγγειακή λειτουργία και τις μεταβολικές διεργασίες. Η έγκαιρη διάγνωση αλλά και ο εντοπισμός ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση τους αλλά και για τη μείωση των πρόωρων ή αιφνίδιων θανάτων από αυτά. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τον γενικό πληθυσμό, αλλά και τις ευπαθείς ομάδες, στην διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής σε συνδυασμό με τακτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πρόληψη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Κουρή στον χαιρετισμό της μίλησε για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο των Καρδιολογικών Νοσημάτων. Στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Ο κ. Αθανάσιος Ράπτης, Καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη στη Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική, Μονάδα Έρευνας και Διαβητολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν” μέλος ΔΣ ΕΔΕ, μετέφερε το χαιρετισμό της προέδρου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας από το Δρ. Αναστασίας Μαυρογιαννάκη που δηλώνει παραδοσιακά αρωγός, προσφέροντας την επιστημονική στήριξη σε κάθε πρωτοβουλία πρόληψης & ενημέρωσης του ευρύτερου πληθυσμού για τον Διαβήτη.