Γ. Πατούλης: «Ως Δίκτυο στοχεύουμε στην προαγωγή υγείας παιδιών και εφήβων μέσω της ενημέρωσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αβδήρων, Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, Δράμας, Ελασσόνας, Ελευσίνας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Λήμνου, Λοκρών, Μεσσήνης, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Παλαμά, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 29 Ιουνίου, το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα την «ΕΦΗΒΕΙΑ». Ο κύκλος των τριών παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δημότες που παρακολουθούσαν, έθεταν τις ερωτήσεις τους στον κ. Χατζή σχετικές με το θέμα της παρουσίασης και συμμετείχαν στη συζήτηση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, καλωσόρισε τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά και η θεματική ενότητα «Εφηβεία» έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων όπως η παχυσαρκία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και οι εμβολιασμοί».

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Η εφηβεία είναι η κρίσιμη περίοδος στη ζωή ενός νέου όπου μπορεί να αναπτυχθεί η παχυσαρκία, ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και συνήθως συνοδεύεται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία αλλά και την ψυχοσύνθεση του παιδιού-εφήβου. Επιπλέον, με την κατάλληλη ενημέρωση, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των εφήβων, από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως και στην πληροφόρησή τους για την ενίσχυση της αντισωματικής κάλυψης σε διάφορες νόσους μέσω των εμβολιασμών. Ως Δίκτυο διοργανώνοντας δράσεις προληπτικού χαρακτήρα, στοχεύουμε  στην έγκαιρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών και εφήβων, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας Δήμου Δράμας, κ. Αλέξης Παναγιωτίδης δήλωσε: «Η πρόληψη και προαγωγή της υγείας αποτελούν προτεραιότητα για το Δήμο Δράμας γεγονός το οποίο γίνεται πράξη με τη συνεργασία μας με το ΕΔΔΥΠΠΥ. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα λοιπόν το ΕΔΔΥΠΠΥ καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος “Αγωγή Υγείας για παιδιά”».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας δήλωσε: «Ως Δήμαρχος Ελασσόνας θέλω να ευχαριστήσω το Δίκτυο και τον Πρόεδρο κ. Πατούλη για τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που αναπτύσσουν, με γνώμονα πάντα την ενημέρωση και την πρόληψη σε θέματα υγείας. Η ομιλία του ιατρού κ. Χατζή για ατυχήματα, εξαρτήσεις και θέματα εφηβείας βοήθησε να απαντηθούν πολλά ερωτήματα γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προστατεύσουν έγκαιρα από πιθανούς κινδύνους τα παιδιά. Θα έχουμε πάντα ενεργό ρόλο σε τέτοιου είδους προγράμματα και δράσεις και περιμένουμε τις επόμενες».

Η Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας και Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Π.Α.Κ.Π.Π.Α.κα Άνθη- Γκιόκα Σεβασμία  δήλωσε: «Αποτελεί προτεραιότητα των συνεργαζόμενων φορέων η ενίσχυση όλων των κοινωνικών ομάδων και πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενημερώνονται οι έφηβοι σε θέματα υγείας, καθώς βρίσκονται σε μια μεταβατική ηλικία που οι αλλαγές στο σώμα και την ψυχοσύνθεσή τους επηρεάζουν την προσωπικότητά τους».

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε την Τρίτη  29 Ιουλίου το 3ο σεμινάριο “Αγωγής Υγείας για Παιδιά” με θέμα την “Εφηβεία”. Δράσεις όπως και αυτή παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για θέματα αρκετά σημαντικά για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Δήμος μας συμμετέχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη. Συγχαρητήρια στους φορείς της διοργάνωσης».

Η Αντιδήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κα Αγγελική (Ελίνα) Μενούνου δήλωσε: «Στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε κάθε προσπάθεια πρόληψης και προστασίας των παιδιών και των εφήβων από κινδύνους που συχνά επιβουλεύονται την ψυχική και σωματική τους υγεία. Θεωρούμε σημαντική την πρωτοβουλία του ΕΔΔΥΠΠΥ να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει μέσω των διαδικτυακών του σεμιναρίων, όλους όσους μετέχουν στην αγωγή και διαπαιδαγώγηση των νέων μας, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία».