Γ. Πατούλης: «Στοχεύουμε στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για την προαγωγή της υγείας των εφήβων».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας «ΕΔΔΥΠΠΥ», σε συνεργασία με τους Δήμους: Αγκιστρίου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, Π. Φαλήρου, Πειραιά, Σπετσών, Ωρωπού, υπό την Aιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διοργάνωσαν την Τρίτη 15 Ιουνίου, το τρίτο και τελευταίο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος «Αγωγή Υγείας για Παιδιά».  Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας Zoom.

Η τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση που αναπτύχθηκε είχε ως θέμα την «ΕΦΗΒΕΙΑ». Ο κύκλος των τριών παρουσιάσεων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δημότες που παρακολουθούσαν, έθεταν τις ερωτήσεις τους στον κ. Χατζή σχετικές με το θέμα της παρουσίασης και συμμετείχαν στη συζήτηση.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη η οποία εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, καλωσόρισε τον ομιλητή και τους συμμετέχοντες και τόνισε ότι: «Το Δίκτυο συμβάλει με κάθε δυνατό μέσο στην πρόληψη και στην προαγωγή υγείας όλων των πολιτών μέσω των δράσεων του σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-μέλη του. Το πρόγραμμα Αγωγή Υγείας για Παιδιά και η θεματική ενότητα «Εφηβεία» έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν σε κινδύνους υγείας των παιδιών και των εφήβων όπως η παχυσαρκία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και οι εμβολιασμοί».

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή κ. Χατζή και συνεχάρη τους Δήμους για τη συμμετοχή τους στο διαδικτυακό πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά και δήλωσε: «Η εφηβεία είναι η κρίσιμη περίοδος στη ζωή ενός νέου όπου μπορεί να αναπτυχθεί η παχυσαρκία, ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο και συνήθως συνοδεύεται από ανεπανόρθωτες επιπλοκές για την υγεία αλλά και την ψυχοσύνθεση του παιδιού-εφήβου. Επιπλέον, με την κατάλληλη ενημέρωση, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προστασία των εφήβων, από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως και στην πληροφόρησή τους για την ενίσχυση της αντισωματικής κάλυψης σε διάφορες νόσους μέσω των εμβολιασμών. Ως Δίκτυο στοχεύουμε  στην έγκαιρη ενημέρωση και την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών αλλά κυρίως των παιδιών, μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων όλης της χώρας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διοργανώνοντας δράσεις προληπτικού χαρακτήρα».

Ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Ιωάννης Αθανασίου δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ αποτελεί σημαντικό οδηγό και συνοδοιπόρο στην φιλόδοξη πορεία του Δήμου μας προς την ενημέρωση και δραστηριοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα υγείας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της. Οι δράσεις που διαδραματίζονται θα αποτελέσουν πολύτιμο σημείο αναφοράς στην προαγωγή υγείας».

Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης δήλωσε: «Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος, όπως έχουμε προαναφέρει, με πλήθος οργανικές και νοητικές αλλαγές που αναστατώνουν το νεαρό άτομο. Η παχυσαρκία είναι συχνό φαινόμενο της εφηβικής ηλικίας, με τους υπέρβαρους έφηβους να βιώνουν την απόρριψη και την κοινωνική απομόνωση. Επίσης, τα συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι, δυστυχώς, δεν έχουν συνήθως τη γνώση και την υποστήριξη, για να διαπραγματευτούν ασφαλείς σεξουαλικές πράξεις ή να προστατευτούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά σε ΕΔΔΥΠΠΥ, ΙΣΑ και Γιώργο Πατούλη που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία της ενημέρωσης και της πρόληψης σ’ αυτά τα ακανθώδη θέματα των εφήβων. Όσο για τους εμβολιασμούς στην εφηβική ηλικία, το θέμα εξαιρετικά επίκαιρο και κρίσιμο, μια και τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι «αντιεμβολιαστικές» φωνές».

Ο Αντιδήμαρχος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Κωνσταντίνος Μηνόπουλος  δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τις νέες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του ΕΔΔΥΠΠΥ που στόχο έχουν την προστασία παιδιών και εφήβων. Οι τρεις θεματικές ενότητες του προγράμματος ” Αγωγή Υγείας στα παιδιά” θα δώσουν τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας και πως μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά  και καθοριστικά στην προστασία αυτών».

Ο Δήμαρχος  Ηρακλείου Αττικής κ. Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε: «Το ΕΔΔΥΠΠΥ συνεχίζει την καμπάνια ενημέρωσης του κοινού σε θέματα που πραγματικά σχετίζονται με την καθημερινότητα και τα αληθινά προβλήματα των πολιτών. Μπορεί η πανδημία να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα στο κομμάτι της Υγείας, όμως δεν πρέπει να αμελούμε τη μέριμνα και για τους υπόλοιπους τομείς, πόσο μάλλον όταν το θέμα που ανέλυσε το τελευταίο διαδικτυακό σεμινάριο της δράσης Αγωγή Υγείας για Παιδιά είχε να κάνει με ένα καθολικό ζήτημα, κάτι που αντιμετωπίζουν όλες οι οικογένειες με παιδιά, η περίοδος της εφηβείας».

Ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Γ. Βούρος, δήλωσε:  «Ο Δήμος μας συμμετέχει και στηρίζει την συγκεκριμένη διαδικτυακή προσπάθεια του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, που έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την ευρύτερη ενημέρωση  εκπαιδευτικών και γονέων ώστε να είναι γνώστες των συνεπειών της έκθεσης των παιδιών σε διάφορους κινδύνους της καθημερινότητάς τους. Η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί σε πολλούς τομείς της ζωής και της καθημερινότητάς μας, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στις ευαίσθητες ηλικίες των παιδιών. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα εφοδιάσουμε με εκείνες τις γνώσεις ώστε να μπορούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα τους παρουσιαστούν.  Ευχαριστούμε το ΕΔΔΥΠΠΥ και τον ΙΣΑ για τη συνεργασία και την δυνατότητα συμμετοχής μας σε τέτοια προγράμματα».

Ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου κ. Γιάννης Φωστηρόπουλος δήλωσε: «Χαιρετίζω την νέα, αξιέπαινη και κυρίως χρήσιμη διαδικτυακή δράση του ΕΔΔΥΠΠΥ που αφορά στην παιδική & εφηβική ηλικία. Μια δράση που ενημερώνει υπεύθυνα και κυρίως ευαισθητοποιεί γονείς και εκπαιδευτικούς, για την σημασία της πρόληψης αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη των παιδιών μας. Είμαι σίγουρος, ότι οι τεκμηριωμένες εισηγήσεις και τα νέα επιστημονικά δεδομένα που θα παρουσιασθούν στις ομιλίες της δράσης, θα αποτελέσουν πολύτιμα εφόδια για όλους μας, στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων και θεμάτων, που κατά καιρούς όλοι έχουμε αντιμετωπίσει».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Χρήστος Αγραπίδης  και η Αντιδήμαρχος Παιδείας και δια βίου μάθησης κ.   Ασπασία Αλιγιζάκη,    με αφορμή την έναρξη του διαδικτυακού σεμιναρίου Αγωγής Υγείας για παιδιά του ΕΔΔΥΠΠΥ και έχοντας πάντα ως γνώμονα την υγεία, την  ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών, προάγουν και στηρίζουν εμπράκτως,  κάθε συνεργασία  που υλοποιεί δράσεις, που έχουν ως σκοπό τους την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση σε θέματα πρόληψης και αγωγής της υγείας.

Ο Δήμαρχος Σπετσών κ. Παναγιώτης Λυράκης δήλωσε: «Ο Δήμος μας για ακόμη μια φορά υπήρξε στην ευχάριστη θέση να δεχτεί τη συνδρομή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων μέσω του σεμιναρίου αγωγής υγείας για παιδιά με θέμα την εφηβεία. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο κύριο Πατούλη και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γεώργιος Γιασημάκης δήλωσε: «Η Αγωγή Υγείας είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία η οποία στοχεύει στη διαμόρφωση συμπεριφοράς, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων ή τη βελτίωση της πρόγνωσης νοσημάτων. Δεν αφορά μόνο την προληπτική ιατρική, αλλά μπορεί να συμβάλει τόσο στην αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής παρέμβασης όσο και στη γενικότερη αναβάθμιση των φροντίδων αποκατάστασης. Επικεντρώνεται σε θέματα ατομικής αυτοπροστασίας αλλά και σε συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες. Με δεδομένη την κοινωνική της διάσταση, η οποία απορρέει από μια σειρά δεδομένων, όπως συναισθηματικές σχέσεις, οικολογικά πλέγματα, χώροι διαμονής και εργασίας, κοινωνικές εξαρτήσεις κ.ά., αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία τής Αγωγής Υγείας ως μιας διαδικασίας πρόληψης. Μία τέτοια προληπτική διαδικασία μπορεί να έχει επίδραση σε επίπεδο συλλογικής πίεσης και πολιτικής βούλησης, με σκοπό την καθιέρωση ενός συστήματος αξιών αλλά και ενός οργανωτικού πλαισίου που προάγουν την υγεία. Είμαστε περήφανοι που ο δήμος Ωρωπού θα συμμετέχει στα διαδικτυακά σεμινάρια Αγωγής Υγείας που διοργανώνει το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την επιμόρφωση των πολιτών  σε θέματα τόσο σημαντικά όπως είναι τα ατυχήματα, οι εξαρτήσεις (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά) και θέματα της εφηβείας (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, παχυσαρκία, εμβολιασμοί εφήβων)».