Διαδικτυακό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας για Παιδιά

Γ. Πατούλης: «Ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι καθοριστικός για την ενημέρωση για την προαγωγή υγείας των παιδιών»

 

Tο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων υπό την αιγίδα του ΙΣΑ διοργάνωσε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου το τρίτο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος Αγωγής Υγείας για Παιδιά. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του κ. Αναστάσιου Χατζή, Παιδιάτρου-Εντατικολόγου, τ. Συντονιστή-Διευθυντή ΜΕΘ Νοσοκομείου Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέσω πλατφόρμας zoom.

Η τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση είχε θέμα τις «ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ».  Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών, εκπαιδευτικών, γονέων που συμμετείχαν στη συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης, αλλά κυρίως του μαθητή γυμνασίου που εξέπληξε τους συμμετέχοντες με το θάρρος του να κάνει τις δικές του παρατηρήσεις επι του θέματος.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος των θεμάτων (σύνολο 7). Το επόμενο θέμα που θα ακολουθήσει είναι τα «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ του Δήμου Μεγαρέων, ιατρός, κος Κωνσταντίνος Καράμπελας δήλωσε: «Ακόμα μία ενδιαφέρουσα επιμορφωτική ομιλία του Παιδιάτρου-Εντατικολόγου κ. Α. Χατζή με θέμα τις εξαρτήσεις προσέφερε πολύτιμη γνώση σε όλους μας. Η γνώση είναι δύναμη και αποτελεί δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των παιδιών μας από τη μάστιγα των ναρκωτικών. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, με τη συμμετοχή του στο διαδικτυακό πρόγραμμα του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εργαλείο ενημέρωσης αλλά και πρόληψης όλων των πολιτών. Η σωστή διαμόρφωση της συμπεριφοράς και της προσωπικότητάς των παιδιών μας αρχίζει από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε γονείς και παιδιά με κάθε δυνατό τρόπο».

Η Γενική Διευθύντρια του Δικτύου κα Μαρία Αϊδίνη παρακολούθησε την παρουσίαση του κ. Χατζή για τις Εξαρτήσεις και συμμετείχε στη συζήτηση απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από τους άλλους συνομιλητές και δήλωσε: «Είναι απαραίτητο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ασφάλειά τους να στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά. Ο γονέας, είτε ο εκπαιδευτικός θα είναι εκείνος που θα σταθεί αρωγός στο παιδί. Oι εκπαιδευτικοί είναι καλό να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους γονείς ώστε να παρατηρούν τη συμπεριφορά των παιδιών για να προλαβαίνουν καταστάσεις πριν αυτές φτάσουν σε κρίσιμο σημείο». Τέλος η κα Μ. Αϊδίνη αναφέρθηκε στη δημιουργία Πολιτικής Υγείας για τις εξαρτήσεις που σχεδιάζει το Δίκτυο μέσω της Επιστημονικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η συμμετοχή των πολιτών μέσω των προγραμμάτων των ΚΕΠ Υγείας, που προάγουν την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών, είναι αξιοσημείωτη. Οι Εξαρτήσεις και συγκεκριμένα τα ναρκωτικά είναι γνωστό πως οδηγούν σε σοβαρές βλάβες του πνεύμονα. ‘Oλα τα παιδιά έγκαιρα θα πρέπει να γνωρίζουν τη δράση των ναρκωτικών ουσιών και τις επιπτώσεις από τη χρήση τους. Ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικός καθώς απο κεί ξεκινάει η ενημέρωση για την πρόληψη».