Γ. Πατούλης: «Με έγκυρη ενημέρωση προάγεται η πρόληψη των λοιμώξεων και της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών»

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Πεντέλης, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Πεντέλης.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Δήμητρα Κεχαγιά, η οποία αφού καλωσόρισε ομιλητές και συμμετέχοντες της ημερίδας, δήλωσε: «Τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής μας αρχής. Με τη βοήθεια του ΕΔΔΥΠΠΥ ιδρύσαμε ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο μας, έναν καινοτόμο θεσμό υγείας, μια νέα δομή που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής. Η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στις δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης για την υγεία των δημοτών και ειδικότερα στην ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος, αυτό της πολυφαρμακίας και ειδικότερα της υπερχρήσης των αντιβιοτικών. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ, Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, τους αποψινούς μας εισηγητές εξέχοντα στελέχη του Δικτύου και τους συνεργάτες μου στο Δήμο που δούλεψαν για την υλοποίηση της αποψινής μας εκδήλωσης».

Η ομιλία της κας. Κυριακής Κανελλακοπούλου βασίστηκε στην ενημέρωση της προφύλαξης κατά των λοιμώξεων, μέσω των εμβολίων αλλά και των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης τους.

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη του Δήμου και δήλωσε: «Σήμερα πραγματοποιείται ημερίδα για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση γονέων και εκπαιδευτικών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη των λοιμώξεων». Τέλος, η κα Μαρία Αϊδίνη αναφέρθηκε στα ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, τη νέα Δημοτική Δομή που αποτελούν έναν κεντρικό θεσμό συντονισμού για το δημότη, σε όλα τα θέματα που αφορούν την Προληπτική Ιατρική και Προαγωγή Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» ξεκίνησε πριν 7 χρόνια με σκοπό την ενημέρωση του νεανικού πληθυσμού μέσω των εκπαιδευτικών και των γονέων. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη λήψη αντιβιοτικών, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Με γνώμονα αυτά τα δεδομένα, πραγματοποιούμε ημερίδες έγκυρης πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης μαζί με επιστημονικούς συνεργάτες και φορείς, στους ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου μας».