Γ. Πατούλης: «Βασικός σκοπός του Δικτύου η ορθή και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση προς όλους τους πολίτες»

Την ανάγκη να εντατικοποιηθεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και αντίστοιχα και κατά του Covid- 19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, καθώς και να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής για την αντιμετώπιση του κύματος των ιώσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες την περίοδο της τωρινής έξαρσης, τόνισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Οι Επιδημίες του Χειμώνα», τη Δευτέρα 16.01.2023.

Την ημερίδα διοργάνωσε το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Συμμετείχαν οι Καθηγητές Ελένη Γιαμαρέλλου, Καθηγήτρια Παθολογίας- Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Συμεών Μεταλλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, Μαρία Κουρή και η Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ., Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Ο Προέδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στη σημασία της ημερίδας και συγκεκριμένα, δήλωσε: «Καθημερινά, παρακολουθούμε το δράμα που περνούν οι ασθενείς, καθώς οι κλινικές ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες και επιπλέον, μεγάλη ποσότητα φαρμάκων βρίσκεται σε έλλειψη, καθιστώντας ανήμπορους τους ανθρώπους που τα χρειάζονται. Ο συνδυασμός αυτός κάνει επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ, κα Μαρία Κουρή τόνισε στο χαιρετισμό της: «Διαχρονικά, στόχος μας είναι η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που άπτονται της υγείας τους και μπορούν να διασφαλίσουν την ευζωία τους, αλλά και η κινητοποίηση των 242 ΟΤΑ- μελών μας προς την ίδια κατεύθυνση».

Είναι γεγονός ότι διανύουμε την εποχή τριών ιώσεων, ανέφεραν οι ειδικοί ομιλητές και επισήμαναν ότι φέτος επικρατούν η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο Covid- 19.

—Η γρίπη, η οποία έκανε δυναμικά την εμφάνισή της, νωρίτερα από ό,τι περιμένανε, τον περασμένο Νοέμβριο, εμφανίζεται στους ενήλικες και στα παιδιά με υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία, έντονες μυαλγίες και κόπωση. Μεγάλη ταλαιπωρία όμως προκαλούν και τα αποκαλούμενα γριπώδη σύνδρομα, δηλαδή ιώσεις με παρόμοια συμπτώματα προς τη γρίπη, αλλά ηπιότερα. Τα μέτρα πρόληψης, όπως ο συχνός αερισμός των χώρων, το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, όπως και η επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο αντισηπτικό 70%, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ειδικά από άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ασφαλώς ο εμβολιασμός, είναι τα βασικά και προληπτικά όπλα για την αντιμετώπιση της γρίπης. Θεραπευτικά, το αντιϊκό φάρμακο οσελταμιβίρη (Tamiflu) τόσο για ενήλικες άνω των 65 ετών, όσο και για τα παιδιά υψηλού κινδύνου (με υποκείμενα νοσήματα) όταν χορηγείται τα πρώτα δύο 24ωρα, μειώνει τη διάρκεια της νόσου κατά μία περίπου ημέρα και βοηθά ώστε να μην εξελιχθεί σε βαριά μορφή, ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 65 ετών. Σημειωτέον, ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να χορηγηθεί και προληπτικά σε άτομα υψηλού κινδύνου που ήρθαν σε επαφή με πάσχοντες από γρίπη, πάντοτε μετά από συνεννόηση με τον ιατρό τους.

—Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), αυτή την περίοδο εμφανίζει έκρηξη κρουσμάτων κυρίως στα πολύ μικρά παιδιά και προκαλεί βρογχιολίτιδα με έντονη δύσπνοια, η οποία συχνά απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Η θεραπεία είναι συμπτωματική, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ειδικά φάρμακα, όπως και ειδικό εμβόλιο. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως σε κλειστό περιβάλλον, όπως βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Για το λόγο αυτό η σύσταση των επιστημόνων είναι οι χώροι να αερίζονται επαρκώς και οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους με πυρετό στο σχολείο. Φέτος για πρώτη φορά έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στους ευπαθείς ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες, όπως και στους ηλικιωμένους τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμια κλίμακα. Στις ΗΠΑ τη φετινή περίοδο έχουν αναφερθεί 14.000 θάνατοι σε ηλικιωμένους!

— Ο Covid-19 παραμένει στην Ελλάδα με κυρίαρχο στέλεχος το Ο5, το οποίο περιλαμβάνεται στο νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο που κυκλοφορεί από κοινού με το αρχικό βασικό στέλεχος. Τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον εμβολιασμό στη χώρα μας αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει την πρώτη δόση, περίπου 7,5 εκατομμύρια τις δύο αρχικές δόσεις και μόνον 600.000, σε άτομα άνω των 65 ετών, έχουν κάνει το επικαιροποημένο εμβόλιο. Επομένως, η ενημερωτική εκστρατεία για τη σημασία του εμβολιασμού με επικαιροποιημένο εμβόλιο πρέπει να συνεχιστεί, ενώ ισχύει από την παιδική ηλικία των 5 ετών, με ισχυρή σύσταση για παιδιά με χρόνια προβλήματα και για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες και ανοσοκατεσταλμένους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν όλοι οι ομιλητές στην αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού σε όλα τα τρίμηνα της εγκυμοσύνης , όπως και στις γυναίκες που βρίσκονται στην περίοδο της λοχείας και του θηλασμού. Καθώς οι έγκυες είναι πιο ευάλωτες να παρουσιάσουν βαρύτερη επιπλοκή και να νοσηλευτούν, όπως και να αποβάλουν, το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει τη μητέρα και το νεογέννητο για τουλάχιστον έξι μήνες. Είναι ασφαλές εμβόλιο μακράς πείρας και συνιστάται και από τις μαιευτικές εταιρείες της χώρας μας. Εξίσου σημαντικός είναι ο εμβολιασμός κατά του Covid- 19 σε όλες τις φάσεις της εγκυμοσύνης. Δε βλάπτει το έμβρυο και δεν προκαλεί προβλήματα γονιμότητας στη γυναίκα και τον άνδρα. Αντιθέτως, η νόσηση της εγκύου από κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, ελλιποβαρή ή και θνησιγενή παιδιά και να κινδυνεύσει και η ζωή ακόμα και της ίδιας της εγκύου.

Ως προς τα μέτρα προφύλαξης, εκτός από τους κανόνες υγιεινής, τονίζεται για άλλη μία φορά η ανάγκη χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών υγείας και σε πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους.

Το βίντεο της ημερίδας βρίσκεται αναρτημένο στο επίσημο κανάλι του ΕΔΔΥΠΠΥ στο YouTube στον εξής σύνδεσμο: https://youtu.be/VrfYls1bFPk