“Άνοια και Πανδημία Covid-19”

Γ. Πατούλης: «Υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας με Άνοια με κάθε δυνατό τρόπο, τώρα περισσότερο από ποτέ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου με θέμα “Άνοια και Πανδημία Covid-19του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 60 επαγγελματίες υγείας στελέχη των Συμβουλευτικών Σταθμών Άνοιας από Δήμους – μέλη του Δικτύου από όλη την επικράτεια. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των συνεργατών των Δήμων που σύντομα θα ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους στον Γ΄ Κύκλο με σκοπό τη δημιουργία και τη στελέχωση νέων Συμβουλευτικών Σταθμών.

Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, ως βασική ομιλήτρια, ανέφερε τα εργαλεία και τα εγχειρίδια που έχει αναπτύξει η εταιρεία που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων αλλά και των φροντιστών τους ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίας. Έδωσε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας όσο και από επαγγελματίες που απασχολούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από το πρόγραμμα Δημιουργίας Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα, του ΕΔΔΥΠΠΥ. Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Δ.Σ του Δικτύου και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη για τη συνεχή υποστήριξή του καθώς και τα μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συνεργασία.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Λάβδας, Ψυχολόγος, παρουσίασε πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για την Covid-19 και την Άνοια, τους παράγοντες που επηρεάζουν τα άτομα με άνοια την περίοδο της πανδημίας αλλά και προτάσεις υποστήριξης των ανθρώπων αυτών και των οικογενειών τους με ψηφιακά μέσα.

Επιπλέον τονίστηκε η σημασία της χρήσης του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ μέσω της οποίας οι δημότες μπορούν να εγγράφονται και να ενημερώνονται μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους.

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα Μαρία Αϊδίνη συμμετείχε στην διαδικτυακή συνάντηση και δήλωσε: «Η μακροχρόνια συνεργασία μας συνεχίζεται με τη διαρκή υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην ενίσχυση του προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο της άνοιας»

 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών κα Παρασκευή Σακκά και τόνισε τη σημασία στήριξης των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους. Επεσήμανε τη σημαντική προσφορά εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας και δήλωσε: «Τα στελέχη των Συμβουλευτικών Σταθμών συμβάλουν καθοριστικά στην ανακούφιση των συμπολιτών μας που νοσούν, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Με τις κατευθυντήριες οδηγίες από την εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την υποστήριξη του Δικτύου, οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί προχωρούν παρέχοντας στους πάσχοντες ηλικιωμένους έγκαιρο διαγνωστικό έλεγχο»

 

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης. Στο τέλος των παρουσιάσεων ακολούθησαν πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν από την κα Σακκά και τον κ. Λάβδα καθώς προτάθηκε να επαναληφθεί η διαδικτυακή συνάντηση.