Δεκάδες γυναίκες στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, αλλά και μικρότερης ηλικίας, συμμετείχαν στο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων μέτρησης οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που υλοποίησε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες Πυλαίας – Χορτιάτη περιλαμβάνει δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, ενώ αποσκοπεί στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Απευθυνόταν σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή, γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα, καθώς και γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.

Σε όλο τον δήμο εξετάστηκαν συνολικά 139 γυναίκες εκ των οποίων διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση 25, με οστεοπενία 65, ενώ φυσιολογικά ήταν τα όρια και οι ενδείξεις για 49 γυναίκες.

Στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη της οστεοπόρωσης η οποία θεωρείται ως μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια της οστικής αντοχής εκθέτοντας το άτομο σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Στηρίζουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο και παρέχουμε τη δυνατότητα στην έγκαιρη διάγνωση για τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής».