Ξεκίνησε τις εργασίες του το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού  Δικτύου Υγιών Πόλεων στην Αθήνα «Κανείς δε μένει πίσω» που θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.

Γ. Πατούλης: «Η Δημόσια και Αστική Υγεία έχουν πρωταρχικό ρόλο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη»

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, ξεκίνησε  τις εργασίες του το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, στην Αθήνα το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Αθηναίων, με την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) & του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Την έναρξη του Συνεδρίου έκανε εκ μέρους του φιλοξενούντος Δημάρχου Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη,  ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Υγείας  Δήμου Αθηναίων κ.  Εμμανουήλ  Καλαμπόκας ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους και δήλωσε: «Θα αξιοποιήσουμε την πολύτιμη εμπειρία του Δικτύου προς όφελος των Δημοτών μας. Καθιστούμε την Πρόληψη της Υγείας προτεραιότητά μας. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να εστιάζει και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Άξονες στους οποίους εργάζεται ο Δήμος μας: βελτίωση των δημοτικών ιατρείων, στελέχωση αυτών μέσω δημιουργίας καινούργιων θέσεων εργασίας, αξιοποίηση των πόρων μέσω της ανάπτυξης των προγραμμάτων, όπως αυτά που μας προσφέρει το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ & της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε το Δήμαρχο Αθηναίων για τη φιλοξενία καθώς και όλους τους συνέδρους για την παρουσία και τη συμμετοχή τους. Ο κ. Πατούλης συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε νέες Πολιτικές Ατζέντες και Συμφωνίες, που σηματοδοτούν την 7η πενταετία στην οποία μόλις εισήλθαμε, και νέες Στρατηγικές που θα καθορίσουν την εργασία μας με συνέργειες, συμμαχίες, και νέες βασικές αρχές όπως υγιή Διακυβέρνηση και Ηγεσία, που θα κληθούμε να εφαρμόσουμε. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχει ήδη μια επιτυχημένη πορεία εντός και εκτός Χώρας. Μια πορεία που του επιτρέπει να πρωτοστατήσει και στην υιοθέτηση των νέων πολιτικών και Συμφωνιών. Με 228 ΟΤΑ μέλη, είναι πλέον ένα ισχυρό Δίκτυο που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Χώρας και με όλο και περισσότερους Δήμους να διαδραματίζουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο με καινοτόμα προγράμματα για τους πολίτες τους. Είναι έτοιμο να περάσει στην υλοποίηση των νέων πολιτικών και να πρωτοστατήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Με θέμα «Δημόσια Υγεία και Πολιτικές Πρόληψης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» συγκεντρώθηκαν πολιτικοί και των τριών επιπέδων Διοίκησης, Κράτους – Περιφερειών –  Δήμων, οι οποίοι εστίασαν στις πολιτικές και στις συνέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη του Στόχου. Τοποθετήθηκαν και συζήτησαν οι κκ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ & ΚΕΔΕ, Περιφερειάρχης Αττικής, Εμμανουήλ  Καλαμπόκας Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος  Υγείας  Δήμου Αθηναίων, Ιωάννης Φωστηρόπουλος Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Νεόφυτος Νεοφύτου Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, και Ιωάννης Τούντας Καθηγητής ΕΚΠΑ, με το συντονισμό της δημοσιογράφου κας Σάρας Σιαμπλή.

Κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμούς απηύθυναν οι κκ. Γιώργος Πατούλης, Εμμανουήλ  Καλαμπόκας, Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών, Αναστασία Γκίκα Γενική Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης & Ειδικής Αγωγής και μέσω σύνδεσης skype η Elisabeth Bengtsson Είδική Σύμβουλος του ΠΟΥ.

Νωρίτερα της έναρξης του Συνεδρίου, προηγήθηκε η τακτική τριμηνιαία συνάντηση των Υγιών Πόλεων υπό το συντονισμό της κας. Νταίζης Παπαθανασοπούλου. Οι Δήμαρχοι των Δήμων μελών  του ΔΣ που επανεξελέγησαν,  μετέφεραν την εμπειρία τους, σχολίασαν, αξιολόγησαν και συζήτησαν την πορεία του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά την διάρκεια της 6ης Φάσης την πενταετία που πέρασε. Στο τραπέζι τέθηκε επίσης και η πολιτική και το όραμα για υγιέστερες καλύτερες και Βιώσιμες Πόλεις στην 7η Φάση (2019-2023).

Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές στρογγυλές τράπεζες ευρείας θεματολογίας έως το Σάββατο 16 Νοεμβρίου.

Παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι:

Γκυρίνης Παναγιώτης – Δήμος Αλεξάνδρειας

Δανιήλ Γεώργιος – Δήμος Οινουσσών Χίου

Καϊτετζίδης Ιγνάτιος – Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Κάρναβος Δημήτρης – Δήμος Καλλιθέας

Λώλος Ιωάννης – Δήμος Ηγουμενίτσας

Μαυρίδης Βασίλειος – Δήμος Ορεστιάδας

Μπάμπαλος Νικόλαος – Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Παυλίδης Μιχάλης – Δήμου Γεροσκήπου (Κύπρος)

Ραβιόλος Λευτέρης – Δήμος Καρύστου

Στάντζος Γεώργιος – Δήμος Ανατολικής Σάμου

Φωστηρόπουλος Ιωάννης – Δήμος Παλαιού Φαλήρου

 

Και πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πανελλαδικά.