Γ. Πατούλης «Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε ευθύνη να επενδύσουμε στην προαγωγή της υγείας των πολιτών και στόχο να γίνουμε η πρώτη περιφέρεια υγείας».

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, το Δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας των δημοτών, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πετρούπολης, με στόχο την ενημέρωση γύρω από το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής, την πρόληψη και την αντιμετώπισή του. Αναλυτικά εξετάστηκαν περί τα 100 άτομα, εκ των οποίων το ένα παραπέμφθηκε σε χειρουργό και τα άλλα δύο στον θεράποντα ιατρό τους για περαιτέρω διερεύνηση. 

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμαρχο Πετρούπολης και Ιατρό Καρδιολόγο κ. Στέφανο Γαβριήλ Βλάχο, ο οποίος και δήλωσε: «Ο Δήμος Πετρούπολης συμμετείχε με μεγάλη χαρά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη για τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας και εν προκειμένω στο δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Χαιρόμαστε όταν οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε ως Δήμος για να προάγουμε τη σημασία της πρόληψης της υγείας στη συνείδηση των πολιτών πιάνουν τόπο και αυτό φαίνεται από την ανταπόκρισή τους. Μέσω του προγράμματος βοηθήθηκε αρκετός κόσμος, γιατί υπήρχαν ασθενείς που είχαν άγνοια του προβλήματος και παραπέμφθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις. Ακούγεται κοινότυπο, αλλά η υγεία μας είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε και δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δικτιού Υγειών Πόλεων αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να στηρίξουμε την πρόληψη στους Δήμους ιδικά μέσα από τον διαδημοτικό θεσμό του ΚΕΠ Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία και συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Πετρούπολης για την συμμετοχή του, καθώς η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές»

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.