Γ. Πατούλης: «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προάγουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω της έγκυρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, και τα ΚΕΠ Υγείας, διοργάνωσε στις 2/6/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & τον ιό HPV – Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την υποστήριξης της φαρμακευτικής εταιρείας Aenorasis.

O Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας, είναι ο 4ος σε σειρά Καρκίνος που προσβάλλει τον γυναικείο παγκόσμιο πληθυσμό, καταγράφοντας μόνο κατά το προηγούμενο έτος περισσότερες από 600.000 νέες περιπτώσεις.

Η διοργάνωση εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων του ΚΕΠ Υγείας με στόχο την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

Η δράση είχε σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών, γιατί η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη προστασία για κάθε πολίτη και για κάθε γυναίκα, και συζητήθηκαν θέματα όπως τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, η Υπογονιμότητα, η Καρκινογένεση, η HPV λοίμωξη, τα Κονδυλώματα και οι Χλαμυδιακές Λοιμώξεις, το Μοντέρνο Test Pap και οι Σύγχρονες Μοριακές Διαγνωστικές Εξετάσεις.

Πολλές ευχαριστίες στον ομιλητή της Δράσης τον Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας και Διευθυντή της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Δίνα.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι: «Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, εντός των οποίων είναι και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων είναι αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.»

Ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης δήλωσε: «Ο δήμος μας δηλώνει ενεργά παρών στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη. Με σκοπό να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες σε θέματα πρόληψης της υγείας, όπως στην εκδήλωση για τον ιό HPV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. H Αυτοδιοίκηση συμβάλει ενεργά στη διατήρηση Υγιών Πόλεων. Η σωστή η ενημέρωση που ξεκινά νωρίς σώζει ζωές».

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν, ο κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, Εντεταλμένος Σύμβουλος για Θέματα Υγείας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, μέλος του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος της Εταιρίας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας. Καθώς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι Δημότες που συμμετείχαν, είχαν την δυνατότητα συμμετέχουν σε να ανοικτή συζήτηση και να δηλώσουν συμμετοχή σε δωρεάν εξετάσεις Τεστ Παπανικολάου που θα πραγματοποιηθούν κατά την δεύτερη φάση του προγράμματος η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί όταν τα μέτρα κατά της πανδημίας το επιτρέψουν.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.