Γ. Πατούλης: «Εν όψει των Πανελλήνιων εξετάσεων συμβάλλουμε να ενημερωθούν γονείς αλλά και έφηβοι για τους τρόπους διαχείρισης αυτής της απαιτητικής δοκιμασίας»
Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους ΟΤΑ-Μέλη του, διοργάνωσε στις 04/06/2021, Διαδικτυακή Δράση με θέμα: «Πανελλήνιες Εξετάσεις: Διαχείριση άγχους προετοιμασίας & αποτελεσμάτων».

Σκοπός της Δράσης ήταν η Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την Διαχείριση του άγχους της προετοιμασίας και των αποτελεσμάτων των Πανελλήνιων Εξετάσεων, με ομιλήτρια την Ψυχολόγο κα Σμαράγδα Χρηστάκη.
Συνδιοργανωτές της Δράσης ήταν τα τοπικά ΚΕΠ Υγείας των Δήμων μελών, τα οποία και υποστηρίζει το ΕΔΔΥΠΠΥ και η Περιφέρεια Αττικής, συμβάλλοντας στην ορθή και έγκαιρη ενημέρωση για τη διαχείριση του άγχους που προκύπτει από τη συμμετοχή και την προετοιμασία των υποψήφιων και των οικείων τους.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι: «Tο Δίκτυο αξιοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, πραγματοποιεί δράσεις μέσω των ΚΕΠ Υγείας, προς όφελος όλων των πολιτών. Εν όψει Πανελλήνιων εξετάσεων δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν γονείς αλλά και παιδιά για τους τρόπους διαχείρισης του άγχους αλλά και να δοθούν συμβουλές διαχείρισης των αποτελεσμάτων. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους».
Τη Δράση επίσης χαιρέτησε η Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι: «Το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών επικαιροποιώντας τις ανάγκες της ενημέρωσης».

Λίγα λόγια για τα ΚΕΠ Υγείας
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από το προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια. Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ.