Γ. Πατούλης «Στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε ευθύνη να επενδύσουμε στην προαγωγή της υγείας των πολιτών και  στόχο να γίνουμε η πρώτη περιφέρεια υγείας».

O Δήμος Πετρούπολης στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ), μέσα από την Δομή των  ΚΕΠ Υγείας, διοργανώνει από τις 20/5/2020 έως και τις 3/6/2020 δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο ΚΑΠΗ του Δήμου από τον Δήμαρχο Πετρούπολης και Ιατρό Καρδιολόγο κ. Στέφανο Γαβριήλ Βλάχο ο οποίος και δήλωσε: Ο Δήμος Πετρούπολης συμμετέχει με μεγάλη χαρά στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη για τη δημιουργία των ΚΕΠ Υγείας και εν προκειμένω στο δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου για το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής. Πιστεύουμε, ότι μέσω του προγράμματος θα βοηθηθεί αρκετός κόσμος, γιατί πολλοί ασθενείς έχουν άγνοια του προβλήματος, γι’ αυτό και η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων που είναι κοντά στον κόσμο και στον άνθρωπο. Γιατί όπως γνωρίζετε, στην ιατρική ισχύει το ρητό -Καλύτερα το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν-».

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δικτύου Υγιών Πόλεων  αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να στηρίξουμε την πρόληψη στους Δήμους ιδικά μέσα από τον διαδημοτικό θεσμό του ΚΕΠ Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία και συγχαίρουμε τον Δήμαρχο Πετρούπολης για την συμμετοχή του, καθώς η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές»

Την Δράση επίσης στήριξαν ο Αντιδήμαρχος  Παιδείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής κ. Κακαβάς Νίκος, ο Προϊστάμενος της Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας κ. Πέτσας Δημήτριος, τα στελέχη του Δήμου, καθώς και τα στελέχη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και της Περιφέρειας Αττικής.