Γ. Πατούλης: «Στόχος μας η ευαισθητοποίηση και η παρακίνηση των πολιτών σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Λαρισαίων και Φαρκαδόνας.

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, κ. Σωτήριος Βούλγαρης ο οποίος ευχαρίστησε το ΕΔΔΥΠΠΥ για τη συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, μια συνεργασία η οποία επεκτείνεται δημιουργώντας νέα προγράμματα και δράσεις, όπως η λειτουργία ΚΕΠ Υγείας και η δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στη Κοινότητα. Επισήμανε τη σημασία των Προγραμμάτων Πρόληψης και τη σύνδεση τους με την Εκπαιδευτική Κοινότητα τονίζοντας ότι ως εκπαιδευτικός και ο ίδιος μέσα από το σχολικό περιβάλλον θα μάθουν τα παιδιά  πότε θα πρέπει και πότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά δημιουργώντας έτσι τους χρήστες του μέλλοντος.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Φαρκαδόνας κα. Ειρήνη Κακαίτσα, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμμετοχή του Δήμου μας και τις δράσεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και την συνεργασία μας  με το Δήμο Λαρισαίων για την εξαιρετική εσπερίδα, την οποία διοργανώσαμε. Η υγεία των κατοίκων, η Κοινωνική Πολιτική, η ποιότητα ζωής είναι θεμελιώδη για τους δημότες μας και ως αρμόδια Αντιδήμαρχος Παιδείας, θα κάνω ότι μπορώ για περάσω όλα αυτά τα μηνύματα στους μικρούς μας μαθητές.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και ενημέρωσης που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Συνεχίζουμε δυναμικά για 9η χρονιά την προσπάθεια μας, μέσω της σωστής πληροφόρησης να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδος για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού. Ο στόχος  μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να παρακινήσουμε όλους τους συμπολίτες μας, σε συνεργασία με Ειδικούς Ιατρούς. Είναι καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρίσκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό των πολιτών.

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη των Δήμων και δήλωσε: «Το Δίκτυο έχει ως σκοπό την πρόληψη νοσημάτων, την προαγωγή της υγείας, αλλά και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο. Η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση, έχει ως στόχο να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επιπλέον, τόνισε την σημασία των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται από όλους μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι καθηγήτριες κυρίες Ελένη Γιαμαρέλλου Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και Κυριακή Κανελλακοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Καθηγήτριες τόνισαν:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 5 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα Υγιών Πόλεων, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι:” Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  51 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβαν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Τομέα Υγείας Δήμου Λαρισαίων Δρ. Θεόδωρος Κυρόπουλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Κωνσταντίνος Ασίκης, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικό υλικό πραγματοποιήθηκε από τον  κ. Θεόδωρο Κυρόπουλο.