Γ. Πατούλης: «Η ορθή χρήση των φαρμάκων και ιδιαιτέρως των αντιβιοτικών καθώς η αξία των εμβολίων είναι ζητήματα που αφορούν άμεσα τη δημόσια υγεία των πολιτών μας».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας.

Στην έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό, ο Δήμαρχος  Ορεστιάδας και Πρόεδρος ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Βασίλειος Μαυρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εμβολιασμού και της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών και τόνισε πόσο επίκαιρη και σημαντική είναι στις μέρες μας αυτή η ενημέρωση. Εξήρε το έργο του ΕΔΔΥΠΠΥ και των στελεχών του και αναφέρθηκε στην προσπάθεια και τις δράσεις που κάνει ο Δήμος Ορεστιάδας προκειμένου να πιστοποιηθεί και να ενταχθεί το έτος 2022 στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων».

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο  οποίος επεσήμανε: «Κάθε μία ημερίδα από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για κάθε δημότη που επιθυμεί να είναι ενημερωμένος. Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας είναι αρωγός σε κάθε δράση και πρωτοβουλία του ΕΔΥΠΠΥ, γιατί στόχος μας είναι η, με κάθε μέσο, σωστή και έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνδημοτών μας, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την υγεία. Η σημερινή ημερίδα με το πλέον επίκαιρο τίτλο «Μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια» έχει ως σκοπό αφενός να αναδείξει τη σημασία των εμβολίων στην πρόληψη και αφετέρου να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών με κεντρικό στόχο να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να συμβάλλουν οι εκπαιδευτικοί στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων μέσω των εμβολιασμών, μεταφέροντας την πληροφορία στους γονείς και στους μαθητές τους. Σε αυτό το καίριο ζήτημα ορθές απαντήσεις μπορούν να μας δώσουν μόνο οι ιατροί, τους οποίους και πρέπει να εμπιστευόμαστε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των ΚΕΠ Υγείας και του ΕΔΥΠΠΥ αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ώστε η πληροφορία να φτάσει ακόμη πιο γρήγορα και άμεσα στον δημότη και για αυτό θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Δυστυχώς, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Το Δίκτυο μας συνεχίζει για 9η χρονιά, την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα « Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και την πρόεδρο καθηγήτρια κα Ελένη Γιαμαρέλλου, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στοχεύει μέσα από τις διαδικτυακές αυτές ημερίδες να ενημερώσει και να παρακινήσει τους πολίτες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και να αναδείξει και την αξία του εμβολιασμού. Προσδοκούμε στη βέλτιστη αξιοποίηση των επιστημονικών πληροφοριών και του παιδαγωγικού υλικού για να συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση υγιών στάσεων ζωής. Το Δίκτυο με συνέπεια από το 2014 ενημερώνει με έγκριτους ειδικούς Ιατρούς-Λοιμωξιολόγους τους πολίτες των Δήμων και Περιφερειών-μελών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, για την αξία του εμβολιασμού καταρρίπτοντας μύθους που οδηγούν στην παραπληροφόρηση του πληθυσμού και εστιάζοντας στα οφέλη» .

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη των Δήμων και δήλωσε: «Το Δίκτυο έχει στόχο  να ενημερώσει με την συμμετοχή εξειδικευμένων γιατρών τους συμπολίτες μας και την εκπαιδευτική κοινότητα, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και την ανάδειξη του εμβολιασμού και να επιτευχθεί ουσιαστικά ο σκοπός τους».

Ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Περικλής Παναγόπουλος, απάντησε σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισε ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, ο Καθηγητής τόνισε:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: “Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  49 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε ο κ. Χρήστος Βαλκάνης, Ορθοπεδικός, Κοιν. Σύμβουλος Φερών, Πολιτικός Εκπρόσωπος του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και Μέλος Δ.Σ του ΕΔΔΥΠΠΥ, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα  Ζαχαρούλα Πέπη, Γενική Γραμματέα του Δήμου Ορεστιάδας. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Ελένη Καϊκλή, Νηπιαγωγό. Επίσης ο  κ. Χρήστος Βαλκάνης και η κα. Τριάδα Τσακιρούδη, Αναπλ. Προϊσταμένη Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Αθλητισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης ανέλαβαν τον συντονισμό των ερωτήσεων προς τον καθηγητή, σχετικά με τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.

Την Ημερίδα παρακολούθησε ο κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Διδυμότειχου και Μέλος Δ.Σ του ΕΔΔΥΠΠΥ.