Γ. Πατούλης: «Χρέος μας η ενημέρωση και η προφύλαξη της νέας γενιάς, καθώς και η ασφάλεια των πολιτών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Αργοστολίου, Ξηρομέρου, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Πύργου.

Στην έναρξη απεύθυναν χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης –Ιατρός,  ο οποίος τόνισε την σημαντικότητα της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας στην κοινότητα για τα Εμβόλια και τα Αντιβιοτικά που προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν προέρχεται μέσα από ένα σημαντικό φορέα όπως το ΕΔΔΥΠΠΥ. Επιπλέον τόνισε την σημαντικότητα της συνεργασίας του Δήμου Ξηρομέρου με το ΕΔΔΥΠΠΥ την οποία στηρίζουμε και προωθούμε καθώς και τις διαδημοτικές συνεργασίες που προκύπτουν μέσα από το δίκτυο και προάγουν την κοινοτική υγεία.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ο  οποίος επεσήμανε: « Η ανθρωπότητα έδωσε  την μεγάλη μάχη απέναντι στα μικρόβια και τους ιούς και όλους του λοιμώδεις παράγοντες με την καθοριστική συνδρομή της ιατρικής επιστήμης .Έτσι λοιπόν οι εμβολιασμοί και τα αντιβιοτικά ήταν τα σπουδαία όπλα που συνέβαλλαν στον περιορισμό έως και την εξαφάνιση πολλών τέτοιων κινδύνων .Αν θυμηθούμε τον πληθυσμό του πλανήτη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα δούμε ότι έχει πολλαπλασιαστεί πολλές φορές σήμερα και αυτό οφείλεται κυρίως στην χρήση των εμβολίων και των αντιβιοτικών .Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, «ωφελείν, η μη βλάπτειν»,  δηλαδή την ωφέλεια που έχουμε στην κοινότητα στον πληθυσμό από την χρήση νέων φαρμάκων, νέων εμβολίων»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης, κας Ελίνας Μενούνου, η οποία επεσήμανε  ότι, η σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε βασικά θέματα υγείας, ξεκινά κατά βάση από την σχολική κοινότητα και όλων των φορέων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Τέλος απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου κ. Γεώργιος Τσιλιμιδός, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος Αργοστολίου, θα είναι αρωγός σε ανάλογες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν σκοπό την ευαισθητοποίηση των Δημοτών και την προαγωγή της υγείας τους. Παράλληλα, ανέφερε, πως μέσα από την συγκεκριμένη ημερίδα θα τεκμηριωθεί εκ νέου τόσο η ανάγκη για περιορισμό της άσκοπης χρήσης των Αντιβιοτικών όσο και ο σημαντικός ρόλος των εμβολίων για την προαγωγή της υγείας αλλά και την ανάσχεση επιδημιών όπως του SARS-COV-2.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Το πρόβλημα της αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει στην υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών από τους πολίτες, συνεπώς καθίσταται πολύ σημαντική»

O κύριος Χαράλαμπος Γώγος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Metropolitan General και ο κύριος Συμεών Μεταλλίδης Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Α’ Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκη, απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Καθηγητές τόνισαν:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: “Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  49 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Νταίζη Παπαθανασόπουλου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. & Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα  Ελίνα Μενούνου,  Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Μαρία Σακουφάκη Δρ. Επισκέπτρια Υγείας –Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμου Ξηρομέρου.  Επίσης ο κ Δημήτριος Δημουλιός, ΜSc Υποψήφιος Διδάκτορας Ιονίου Πανεπιστημίου Προϊστάμενος Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αργοστολίου και η κα Ελισσάβετ Κωστοπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας -Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμου Πύργου ανέλαβαν τον συντονισμό των ερωτήσεων προς τους καθηγητές, σχετικά με τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.