Γ. Πατούλης: «Σκοπός μας η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση όλων των πολιτών της χώρας σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού και την ορθή κατανάλωση των αντιβιοτικών».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από  το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν νοσηλευτές, γονείς, εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής που ανήκουν στους Δήμους Βέροιας, Ηγουμενίτσας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Αλμωπίας και Ιωαννιτών.

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κώστας Βοργιαζίδης , ο  οποίος  δήλωσε: « Η άσκοπη κατανάλωση των αντιβιοτικών που οδήγησε σε αυξημένο ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας, αλλά και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία του πληθυσμού. Αυτό και μόνο μας προκαλεί ως Δημοτική αρχή μια ιδιαίτερη ανησυχία για την ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Η συντονισμένη προσπάθεια συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, με τις σοβαρές δράσεις του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλει αναμφισβήτητα στο να φτάσει το μήνυμα της προστασίας της δημόσιας υγείας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας. Ευχαριστούμε θερμά για αυτό».

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β’ του ΕΔΔΥΠΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος επεσήμανε: «Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας είχε ενεργή παρουσία για μια ακόμη φορά στη δράση ευαισθητοποίησης του ΕΔΔΥΠΠΥ «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Η δράση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, είχε στόχο την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων, του προστατευτικού δηλαδή μικρόκοσμου του παιδιού ως προς την προαγωγή της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και την αξία των εμβολίων στην πρόληψη των ασθενειών. Ως ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας αλλά και ως ΕΔΔΥΠΠΥ θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υιοθέτηση από τους συμπολίτες μας υγιούς και υπεύθυνης συμπεριφοράς για την αποτελεσματική πρόληψη των ασθενειών. Σε αυτήν την προσπάθεια, τα παιδιά αποτελούν τους καλύτερους εγγυητές για την αλλαγή νοοτροπίας που επιθυμούμε».

Στην Ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας, ο οποίος επισήμανε τη σημαντικότητα της Ημερίδας δεδομένου ότι  «Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χρήση αντιβιοτικών στην ΕΕ και αυτό οδηγεί σε δύσκολες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία, αφού γίνονται πιο ανθεκτικά τα μικρόβια και έτσι έχουμε προβλήματα τόσο σε ασθενείς όσο και σε υγιείς ανθρώπους. Τα αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού, με συγκεκριμένη δοσολογία και συγκεκριμένη χρονική περίοδο και εφαρμογή. Ας αφήσουμε την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων και ας εστιάσουμε στη σημαντικότητα της πρόληψης. Τέτοιου είδους δράσεις μας βοηθούν να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με μεθοδικότητα και σύνεση».

Ο Αντιδήμαρχος Αλμωπίας και συντονιστής του προγράμματος ΄΄ Υγιείς Πόλεις΄΄  του Δήμου Αλμωπίας ο κ. Δημήτριος Γιάντσης, δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά ο Δήμος Αλμωπίας να συμμετέχει μαζί με άλλους Δήμους στο ΄΄Δίκτυο Υγιών΄΄  Πόλεων και ειδικά για την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών .Περάσαμε ένα χρονικό διάστημα μιας σκληρής δοκιμασίας, όπου  οι πολίτες ήταν εύλογο να έχουν πολλές και ποικίλες απορίες. Αυτά τα κενά ενημέρωσης αρχής γενομένης από σήμερα έρχεται να καλύψει η δράση του συλλόγου σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς. Ας είναι η σημερινή εκδήλωση η αρχή για ορθότερη ενημέρωση των πολιτών».

 

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Προσχολικής αγωγής ( Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) Δήμου Ιωαννιτών κ. Δημήτριος Πάνου, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών τους ομιλητές της εκδήλωσης και  όλους όσους συμμετείχαν ανέφερε τα παρακάτω: «Η σημερινή ημερίδα έχει ιδιαίτερη σημασία  γιατί η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών και εξ αυτού  πολλών θανάτων από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Είναι σημαντικό επίσης ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου νομοθετήθηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση για την χορήγηση αντιβιοτικών  από τα φαρμακεία γεγονός που ήδη έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσής τους.

Η ενημέρωση είναι πάντα απαραίτητη και χρήσιμη για θέματα που αφορούν την κοινωνία πόσο μάλλον για θέματα που αφορούν την υγεία. Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και ο  Δήμος Ιωαννιτών θα συνεχίσουν την προσπάθεια αγωγής της υγείας  με την στήριξη του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Εύχομαι όσα  ειπωθούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών, των γονέων αλλά και όλων μας που θα βοηθήσουν τα παιδιά να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τη ζωή τους αλλά και για τους κινδύνους που παραμονεύουν από λοιμώξεις και πανδημίες».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, επεσήμανε: «Δυστυχώς, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε υψηλά ποσοστά μικροβίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ως Δίκτυο, έχουμε δημιουργήσει από το 2014, την Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια». Μέσω αυτών των διαδικτυακών ημερίδων παρέχεται ενημέρωση στους δημότες για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών,  καθώς και την αξία ανάδειξης του εμβολιασμού. Με στόχο την προαγωγή υγείας όλων των πολιτών συνεχίζουμε να διοργανώνουμε δράσεις προληπτικού χαρακτήρα σε κάθε περιοχής της χώρας μας».

Στην διαδικτυακή ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε, ευχαρίστησε συμμετέχοντες, ομιλητές και τα στελέχη των Δήμων και δήλωσε: «Με τη σημερινή ημερίδα, σκοπός μας είναι να ενημερωθούν έγκυρα σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, για την αξία του εμβολιασμού, αλλά και τις συνέπειες που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών. Είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις νέες γενιές για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών και στάσης ζωής, καθώς είναι οι αυριανοί ενήλικες».

Η καθηγήτρια κυρία Κυριακή Κανελλακοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο κύριος Περικλής Παναγόπουλος απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, και οι δύο Καθηγητές τόνισαν:

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. για τα Ευρωπαϊκά Εθνικά Δίκτυα Υγιών Πόλεων, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι:”Η ιατρική  επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων , εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή  51 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές”

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Στεφανία Τσούκη από το Δήμο Ιωαννιτών, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού πραγματοποιήθηκε από την κα Θωμαή Μαγγανάρη, Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Νάουσας. Η Παρουσίαση Παιδικού Παραμυθιού στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», παρουσιάστηκε από την κα Ευδοκία Χατζηαβραμίδου από το Δήμο Αλμωπίας. Επίσης, η κα Νικολέτα Λάμπρου Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥ  του Δήμου Ηγουμενίτσας και ο κ. Κωνσταντίνος Ρίζος Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΕΔΔΥΠΠΥ του Δήμου Βέροιας  ανέλαβαν τον συντονισμό για τις ερωτήσεις για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια.