Την Κυριακή 19/02/2016 και ώρα 11:30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του νεοσύστατου ΚΕΠ Υγείας του Δήμου. Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο συντοπίτης μας Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Συντονιστής, Διευθυντής στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Τζάνειο Νοσοκομείο, Αθανάσιος Πρεκατές. Τα θέματα που ανέλυσε ο γιατρός ήταν:

1. Είναι αθώο το ροχαλητό;
2. Νεότερα Δεδομένα για τη Γρίπη

Πραγματοποιήθηκαν 50 σπειρομετρήσεις από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τις οποίες εξέτασε ο γιατρός.

Την ημερίδα άνοιξε η υπεύθυνη δράσεων υγείας Δήμου Φαρσάλων και πολιτική εκπρόσωπος στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων, Κυριακή Παναγιωτοπούλου, η οποία μεταξύ των άλλων είπε: «Ο Δήμος Φαρσάλων με γνώμονα την κοινωνική πολιτική που πρεσβεύει και χαράσσει, αλλά και την ευαισθησία του, ως μέλος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων προαγωγής της υγείας, υποστηρίζοντας την ιδέα της προληπτικής ιατρικής και της αναβάθμισης της υγείας, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων προληπτικού ελέγχου και ιατρικών εξετάσεων. Μέσα στο 2016 πραγματοποιήθηκαν οι εξής ιατρικές εξετάσεις:

1. μέτρηση οστικής μάζας (έλεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άντρες άνω των 60 ετών) συνολικά σε 450 ανθρώπους.
2. Μαστογραφία (πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών) Εξετάστηκαν 86 γυναίκες
3. Έλεγχος αναπνευστικής λειτουργίας (σπειρομέτρηση άνω των 40 ετών) Εξετάστηκαν 90 άτομα
4. Μικροβιολογικές και Αιματολογικές εξετάσεις (βιοχημικές)
Εξετάστηκαν 100 άτομα (Σύνολο 1200 εξετάσεις)
5. Καρδιολογικός, παιδιατρικός, οδοντιατρικός και οφθαλμολογικός έλεγχος σε 350 παιδιά.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια κυρίως των κινητών μονάδων της 5ης Υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που στηρίζουν τον Δήμο μας σε κάθε Δράση όπως και στη σημερινή και τους ευχαριστούμε πολύ. Επίσης, με τη βοήθεια του Συλλόγου Πεταλούδα και των Γιατρών του Κόσμου και τις νοσηλεύτριες του ΚΥΦ, που είναι πάντα δίπλα μας.

Σήμερα, όμως, ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια μια καινούργια σειρά εκδηλώσεων μιας νέας Δομής του Δήμου, του ΚΕΠ Υγείας. που ως βασικό μέλημα του έχει την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας όλων των πολιτών, ανεξαρτήτου ασφαλιστικής ικανότητας, με έμφαση στα συνηθέστερα νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην πρώτη λοιπόν αυτή εκδήλωση του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας προσκαλέσαμε τον συντοπίτη μας Ιατρό Αθανάσιο Πρεκατέ και είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας.

Ας μου επιτρέψει ο κύριος Πρεκατές να πω ακόμα ότι εκτιμάμε πολύ ως Φαρσαλινοί και Φαρσαλινές τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και στην παροχή εξειδικευμένης Ιατρικής Φροντίδας. Επιπλέον, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω την ιδιαίτερη ευαισθησία με την οποία περιβάλλει τους συμπατριώτες μας».

Στη συνέχεια η Κική Παναγιωτοπούλου διάβασε ένα πολύ μικρό μέρος από το Βιογραφικό του Γιατρού, και επεσήμανε το τεράστιο συγγραφικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και οργανωτικό του έργο καθώς και τη συμμετοχή του σε πλήθος Επιστημονικών Εκδηλώσεων και Ομιλιών σε Ελληνικά και σε Διεθνή Συνέδρια ως ομιλητής.

Επίσης, ευχαρίστησε μεταξύ άλλων την προϊσταμένη του ΚΕΠ Φαρσάλων Ιωάννα Κορλού και το προσωπικό.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, χαιρετίζοντας στην εκδήλωση, έκανε αναφορά στην έναρξη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Φαρσάλων το οποίο θα παρέχει τις υπηρεσίες του στους δημότες και στεγάζεται στο ΚΕΠ του Δήμου Φαρσάλων. Ευχαρίστησε με την σειρά του τον ιατρό Αθ. Πρεκατέ για την προσφορά του στον Δήμο και στην κοινωνία. Ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Φαρσάλων, το προσωπικό της 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Κ. Παναγιωτοπούλου. Στη συνέχεια προσέφερε τη σειρά των τριών εκδόσεων του Δήμου Φαρσάλων στον ομιλητή ιατρό, στη Μαρία Μαυρουδή, υπεύθυνη στις κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ και στη Ζέφη Γιαννάκη- Γρηγορίου προϊσταμένη νοσηλευτικού προσωπικού Κ.Υ. Φαρσάλων.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, οι πάροχοι Ιατροί του ΚΕΠ Φαρσάλων Χρήστος Νικόπουλος, καρδιολόγος και Καλλιόπη Πολίτη-Τύμπα, μικροβιολόγος. Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Σπ. Τσιάμπας και Ν. Τριανταφύλλου, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ Δ. Συροπούλου, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Φαρσάλων Βάγια Παύλου και το μέλος Γ. Βαγγελός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κ. Γιαχνής, Χρ. Παπαγεωργίου, Σ. Ταστεμίρογλου, Ν, Γκατζόγιας, Ε. Κατσαούνης και ο πρόεδρος της κοινότητας Σταυρού Δ. Κωνσταντάκης.