Γ. Πατούλης: «Η διευρυμένη ελληνική συμμετοχή αποδεικνύει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από πλευράς μας για την καθιέρωση των Υγιών Πόλεων»

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του Ετήσιου Συνέδριου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ στην Κοπεγχάγη, που έλαβε χώρα 22,23 και 24 Νοεμβρίου 2022, με τον τίτλο: «Οι Υγιείς Πόλεις ηγούνται δια του παραδείγματος: ΄Ενας Πλανήτης, Μια Ανθρωπότητα, Ένας Πλανήτης». Οι υπεύθυνοι της αλλαγής παρουσίασαν τις καινοτόμες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις τους για την ανανέωση των δημοτικών συστημάτων τους. Εργαζόμενοι για την οικοδόμηση πιο καθαρών και πιο πράσινων πόλεων, εκπρόσωποι από περίπου 1300 πόλεις και περίπου 30 εθνικά δίκτυα συγκεντρώθηκαν για να συνεχίσουν τη συζήτηση σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, η οποία ονομάζεται επίσης προσέγγιση «μιας υγείας».

Το Συνέδριο ήταν υβριδικό και το παρακολούθησαν 300 περίπου Σύνεδροι δια ζώσης και περισσότεροι από 1000 διαδικτυακά, από όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. αλλά και από τους επικεφαλής των Περιφερειακών Γραφείων του Π.Ο.Υ. από άλλες Ηπείρους.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, που υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη, συνεχώς προοδεύει και εξελίσσεται, μετείχε στις εργασίες με μια ισχυρή και δυνατή ομάδα με επικεφαλής τη Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ., κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου και αντιπροσωπείες από έξι Δήμους της Ελλάδος που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων: Ιγνάτιος Καϊτεζίδης- Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Γιάννης Φωστηρόπουλος- Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Βασίλης Μαυρίδης- Δήμαρχος Ορεστιάδας, Στέφανος Τσιπουράκης- Αναπληρωτής Δήμαρχος Αμαρουσίου, Ιωάννης Αρκουμάνης- Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Νίκος Παντελιάς- Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και τα στελέχη και μέλη του επιστημονικού συμβουλίου Αγγελική Οικονομοπούλου και Νατάσα Κεντεποζίδου από το Δήμο Αγίων Αναργύρων- Καματερού, Ζαχαρούλα Πέπη από την Ορεστιάδα, Λίλιαν Φανιδάκη από το Παλαιό Φάληρο και Μελίνα Βασιλειάδου από το Μαρούσι. Στις εργασίες συμμετείχε και ο Ανδρέας Λεωτσάκος, Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Τομέα Αθηνών και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής των Υγιών Πόλεων Ευρώπης. Μεγάλη και ισχυρή και η παρουσία της Κύπρου με την Εθνική Συντονίστρια Σταλω Καϊάφα και αντιπροσωπεία από τους Δήμους Γεροσκήπου, Λευκωσίας Λεμεσού και Λακατάμιας.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε τα εξής: “Μετέχουμε σε ένα Δίκτυο που μας ανοίγει Ορίζοντες. Λαμβάνουμε μέρος σε διεργασίες που ανοίγουν νέους δρόμους στην άσκηση πολιτικής για την Υγεία των Πολιτών. Μετέχουμε σε Ομάδες Εργασίας, που καθορίζουν νέους τρόπους διακυβέρνησης, πιο διατομεακούς και πολυτομεακούς, πιο συνεναιτικούς και τελικά πιο Δημοκρατικούς. Συνυπογράφουμε μαζί με τους Συναδέλφους μας από Δήμους Επαρχίες και Περιφέρειες της Ευρώπης, μια νέα Πολιτική Δέσμευση για την Ενιαία Υγεία. Φέρνουμε στην Πατρίδα μας γνώσεις, συνεργασίες , ανοίγουμε ορίζοντες. Το μέλλον για την υγεία μας, προδιαγράφεται σήμερα”.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την καθιερωμένη Συνάντηση Εργασίας και πρώτη ομιλήτρια την κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου να παρουσιάζει τις εργασίες και τον απολογισμό του Advisory Committee του Δικτύου, τιμής ένεκεν για την δεκαετή προσφορά της και την μακρόχρονη Προεδρία.

Το βασικό θέμα και οι επί μέρους ενότητες, βασίστηκαν στη Συμφωνία των Δημάρχων της Κοπεγχάγης από το 2018.

Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. μέσω αυτού του Συνεδρίου, χαιρετίζει την έκκληση για δράση της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία και την Αειφόρο Ανάπτυξη και θα προωθήσει τη σύσταση για την εφαρμογή της προσέγγισης «Μία υγεία» σε τοπικό επίπεδο, καθώς και για την εντατικοποίηση της συζήτησης για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και ζώων καθώς και την περιβαλλοντική υγεία στο πλαίσιο της Φάσης VII.

Στις επί μέρους παράλληλες συνεδρίες, καθώς και στα εργαστήρια, παρουσιάστηκαν θέματα και πρακτικές εφαρμογές που αφορούν το βιώσιμο αστικό σχεδιασμό, τη δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς, τη δημιουργία υγιών τοποθεσιών, διδάγματα από την πανδημία COVID-19, τη δημιουργία οικονομιών ευημερίας, μετανάστευσης και υγείας και την ενθάρρυνση συνασπισμών για την ψυχική υγεία για ένα πιο υγιές μέλλον.

Σε μια εποχή που οι πόλεις στην Ευρώπη επλήγησαν σκληρά από τον COVID-19, την ενεργειακή κρίση και τους παράλληλους καύσωνες, η αναγνώριση ότι οι ζωές όλων σε όλο το οικοσύστημα είναι στενά συνδεδεμένες και αλληλοεξαρτώμενες, είναι ζωτικής σημασίας. Εκτιμώντας το έργο που επιτελέστηκε από τις πόλεις του δικτύου, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ Χανς Κλούγκε είπε, «είστε οι δημιουργοί της αλλαγής, δίνοντας το παράδειγμα σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς».

Η Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ, οργάνωσε και συντόνισε τη Συνάντηση Εργασίας των Εθνικών Συντονιστών των Ευρωπαϊκών Χωρών, ενώ οι Δήμαρχοι και πολιτικοί εκπρόσωποι των πόλεων του Ελληνικού Δικτύου καθώς και οι Συντονιστές, συμμετείχαν σε παράλληλες Συνεδρίες Εργασίας των Πολιτικών και των Συντονιστών.

Η Πολιτική Επιτροπή του Δικτύου, εισηγήθηκε μια νέα Πολιτική Διακήρυξη για την προώθηση στις πόλεις μιας ακόμη πιο διευρυμενης πολιτικής για την Ενιαία Υγεία. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος μετείχε με τους άλλους ομολόγους του, στους εισηγητές της, ως μέλος αυτής της επιτροπής.

Σημαντικές στιγμές για τους Έλληνες συμμετέχοντες ήταν η ανακοίνωση της Πιστοποίησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο και η εξαιρετική παρουσία και παρουσίαση του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου, Αντιπροέδρου Α΄του Ελληνικού Δικτύου. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, είναι ο δεύτερος Ελληνικός Δήμος που πιστοποιείται την πενταετία 2019-2024, με πρώτο το Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Στην ίδια ενότητα ανακοινώθηκε επίσης και η πιστοποίηση του Δήμου Γεροσκήπου της Κύπρου, πρώτης πόλης της Κύπρου που πιστοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο.

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, η νέα Πολιτική Δήλωση των Υγιών Πόλεων παρουσιάστηκε στο σύνολο των μελών και έγινε αποδεκτή ομόφωνα, οπότε τίθεται πλέον σε ισχύ.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών για την νέα Advisory Committee των Υγιών Πόλεων.

Το Συνέδριο έκλεισε με μια συνοπτική παρουσίαση των τριήμερων εκδηλώσεων και συμπερασμάτων καθώς και με δημόσιες ευχαριστίες της Περιφερειακής Συμβούλου του Π.Ο.Υ. Ευρώπης κ. Kira Fortune, προς τη Συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για τον Π.Ο.Υ κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, για τη δεκαετή ευδόκιμη προσφορά της στην Advisory Committee, μετά τη λήξη της θητείας της και την αποχώρησή της.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. ξεκίνησε το 1988 ως μια πολιτική, διατομεακή πρωτοβουλία και κίνημα που συνεργάζεται άμεσα με πόλεις σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του Π.Ο.Υ.. Είναι μια κρίσιμη πλατφόρμα για την προαγωγή της υγείας, της ευημερίας και της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης σε πόλεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ. και παγκοσμίως.