Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στην ενημερωτική ημερίδα για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και την Κολπική Μαρμαρυγή που διοργάνωσαν ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017, στο Γ΄ ΚΑΠΗ του Δήμου.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ιωάννης Φωστηρόπουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ο κ. Φωστηρόπουλος μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιου Χατζηδάκη ενώ κατά την τοποθέτησή του τόνισε τη σημαντικότητα των τακτικών προληπτικών ελέγχων για τη διατήρηση της υγείας μας. Επίσης κατά τη συζήτηση που είχε με το κοινό επισήμανε τα οφέλη της σωστής και υγιεινής διατροφής και της άσκησης, παροτρύνοντας τους παραβρισκόμενους να απευθύνονται στο Δήμο για τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διατροφής και άσκησης, υπενθυμίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στα πάρκα και τους χώρους άθλησης. Ευχαρίστησε το πολυάριθμο κοινό για τη συμμετοχή του, καθώς και τους κ.κ. ομιλητές για την ενημέρωση που προσέφεραν στους δημότες.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης Δήμαρχος Αμαρουσίου, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, μέλους του Δικτύου μας, στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η προστασία της υγείας μας από τις σοβαρές αυτές παθήσεις, απαιτεί ευρεία ευαισθητοποίηση, έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένους πολίτες, στόχος που κατορθώνεται μέσω τέτοιων επιτυχημένων συνεργασιών».

Το ενημερωτικό σκέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε με μια αναλυτική παρουσίαση του θέματος του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Ευάγγελος Φουστέρης, M.D., Ph.D., Παθολόγος – Διαβητολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος των Mediterranean Diabetes and Obesity Clinics. Ο κ. Φουστέρης παρουσίασε διεθνή και ελληνικά στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, τονίζοντας την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Αύξηση η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, στη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία, δίνοντας έμφαση στις διατροφικές μας συνήθειες. Ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα και τους τρόπους διάγνωσης της νόσου, τονίζοντας τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεδομένο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, επεσήμανε τη σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου, καθώς και την λήψη προληπτικών μέτρων στην καθημερινότητά μας.

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτριος Συκιώτης, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ). Ο κ. Συκιώτης, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της τακτικής και σωστής ενημέρωσης του κοινού, καθώς επίσης και στη σοβαρότητα της έγκαιρης διάγνωσης των ατόμων με διαβήτη. Επισήμανε δε, ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό μετά τη διάγνωση να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες που δίδονται από τους ιατρούς. Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο που προφέρουν οι σύλλογοι όπως η ΕΛΟΔΙ, τονίζοντας ότι θα ήταν ευχής έργο να απευθύνονται τα άτομα με διαβήτη στους συλλόγους αυτούς. Με την συσπείρωση ισχυροποιείται η φωνή τους και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στο δύσκολο έργο που επιτελούν για την καλυτέρευση των παροχών προς τα άτομα με διαβήτη.

Τη σημασία των συλλόγων ασθενών τόνισε και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Α’ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων. Αναφέρθηκε στην δυσχερή θέση που βρίσκονται σήμερα οι άνθρωποι με διαβήτη στην Ελλάδα της κρίσης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτές τις συγκυρίες, κυριότερα στο κομμάτι των παροχών υγείας και τις περικοπές αυτών. Επισήμανε τις προσπάθειες που κάνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τη συνδρομή αυτής στα προαναφερθέντα προβλήματα, ιδίως στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη στις σύγχρονες τεχνολογίες και θεραπείες.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα της κολπικής μαρμαρυγής, από τον κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο, Καρδιολόγο, Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιακής Ανεπάρκειας. Ο κ. Σταθακόπουλος παρουσίασε την φυσιολογία της καρδιάς, εξηγώντας τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότητα εμφάνισής της, καθώς και τα αίτια που την προκαλούν. Αναφέρθηκε στα συμπτώματα και τα είδη αυτής και στη σημαντικότητα της έγκαιρης αντιμετώπισής της. Κατά την ομιλία του επίσης, επεσήμανε τους τρόπους διάγνωσης της κολπικής μαρμαρυγής και ανέπτυξε τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας της. Στη συνέχεια παρουσίασε τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, τους τύπους και τα συμπτώματα αυτών. Τέλος, παρουσίασε τους τρόπους πρόληψης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, τονίζοντας τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού από τους ομιλητές σχετικά και με τις δύο παραπάνω παθήσεις. Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν για όσους παραβρέθηκαν δωρεάν εξετάσεις για σακχαρώδη διαβήτη (μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης).

Ως κεντρικό μήνυμα της ημερίδας αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή είτε των ίδιων των παθήσεων, είτε των πιθανών επιπλοκών τους & ειδικά για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τονίστηκε η συσχέτισή του με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς. Επίσης, έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 όσο και η κολπική μαρμαρυγή, αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.