ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκκίνηση του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια

Ημερίδα με πλούσιο διάλογο

Γ. Πατούλης: «Οι τοπικές κοινωνίες γίνονται φιλικές προς τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής»

Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η εκκίνηση του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια, που αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, της συμβουλευτικής αλλά και της υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από Άνοια και Alzheimer στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του Σταθμού, η οποία έγινε στο Β΄ ΚΑΠΗ Πυλαίας, η βασική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών, καθηγήτρια του ΑΠΘ Δρ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία και έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα «Πώς να προφυλαχθώ από την Άνοια».

Η κ. Τσολάκη σημείωσε ότι η εμφάνιση της νόσου του Alzheimer οφείλεται σε αίτια κληρονομικά, αλλά και σε άλλους παράγοντες, ενώ επισήμανε ότι προλαμβάνεται αν αντιμετωπιστούν προβλήματα, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής. Ανέφερε μάλιστα ότι η κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών, μαζί με τη σωματική και νοητική άσκηση, παίζει προστατευτικό ρόλο.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος σημείωσε ότι με τον Σταθμό που λειτουργεί ήδη στο Πανόραμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση  απέκτησε άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών. «Συνεργαζόμαστε ως δήμος πολύ στενά με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και πρωτοπορούμε  ως προς τη συμμετοχή μας στην υλοποίηση των προγραμμάτων του, γιατί θεωρούμε ότι η προληπτική ιατρική αποτελεί ένα ποιοτικό άλμα στη δημόσια υγεία και γιατί  θέλουμε να παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα σε όλους τους δημότες μας», τόνισε ο Δήμαρχος. Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη η Αντιδήμαρχος Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, ενώ παραβρέθηκε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Υγείας του Δήμου, ιατρός Ηρακλής Τιτόπουλος.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, απηύθυνε χαιρετισμό συγχαίροντας τον κ. Καϊτεζίδη και για αυτήν την πρωτοβουλία του που αφορά σε μια ολοκληρωμένη δράση προαγωγής υγείας για τη νόσο της άνοιας που απασχολεί όχι μόνο τους πάσχοντες αλλά και τους φροντιστές αυτών. Με τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών στους Δήμους, το άτομο που νοσεί θα έχει εύκολη πρόσβαση και υποστήριξη κοντά στο σπίτι του».

Να σημειωθεί ότι ο ειδικός Συμβουλευτικός Σταθμός για την άνοια λειτουργεί στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και την Εταιρεία Alzheimer, ενώ εδρεύει στον χώρο του ΚΕΠ Υγείας Πυλαίας-Χορτιάτη στο Πανόραμα (Σχολείου Α2). Ο Σταθμός εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» που αποτελεί  ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια.