Γ. Πατούλης: «Με αυτή την ενιαία δομή θέτουμε ισχυρές βάσεις για τη διατήρηση της υγείας και του έγκαιρου προσυμπτωματικού ελέγχου»

Την Κυριακή 11/12/2022, πραγματοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Δήμο Πετρούπολης και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, τα εγκαίνια της νέας και ενιαίας δομής του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας χαράζει πλέον στην Ελλάδα, μια καινούργια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών. Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 1.400.000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες και 300.000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι: ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η Οστεοπόρωση, η ΧΑΠ, ο Καρκίνος του Πνεύμονα και η Άνοια. Παρόλα αυτά στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν προστεθεί στα προφίλ των Δημοτών και χρήσιμες πληροφορίες για τον COVID-19.

Σχετικά με την Άνοια που εντάσσεται και στα 12 νοσήματα του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας, έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα «Δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στην Κοινότητα», που είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια και υλοποιείται από την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Π.Ο.Υ.. Το έργο αφορά στη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια, καθώς και οι φροντιστές τους. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πετρούπολης κ. Στέφανος Γαβριήλ Βλάχος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η σημερινή μέρα είναι μια σημαντική και αισιόδοξη μέρα για τον τομέα υγείας στον Δήμο Πετρούπολης. Ο Δήμος μας, ανήκει πλέον και επίσημα στις υγιείς πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου. Από την εμπειρία της μέχρι τώρα λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια και παρά το γεγονός ότι διανύουμε τα πρώτα μας βήματα, μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Η υγεία είναι αναμφισβήτητα το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο και η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης αυτού του αγαθού, γιατί ως γνωστόν “Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν”. Επομένως, η λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, που ο ρόλος τους είναι η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση, η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων και παραπομπών σε δομές υγείας, θα ωφελήσει αφάνταστα, δεδομένου ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας. Οφείλουμε λοιπόν όλοι να στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό και να τον καταστήσουμε γνωστό σε όλους, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού του ευεργετήματος. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Αττικής και διακεκριμένο επιστήμονα του χώρου της υγείας κ. Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αντιλήφθηκε από πολύ νωρίς τη σημασία του έργου της προαγωγής υγείας των πολιτών. Είμαι αισιόδοξος ότι και στο μέλλον, με τη δική του καθοδήγηση ως Προέδρου του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, θα μπορέσουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε μια καλύτερη δημόσια υγεία για τους συμπολίτες μας».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας: «Με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε πως το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, συνεχώς μεγαλώνει και αποτελείται, σήμερα, από 150 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων. Βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ, αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Στη χώρα μας, έχουμε μάθει να επικεντρωνόμαστε στην προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη θεραπεία, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη της εκδήλωσης των ασθενειών με τον κατάλληλο προσυμπτωματικό έλεγχο. Έτσι και στη νόσο Αλτσχάιμερ, οφείλουμε να παρέχουμε τα μέσα που θα προστατεύσουν τους πολίτες από την ασθένεια και θα ανακουφίσουν τους πάσχοντες, τους φροντιστές αυτών και το οικείο περιβάλλον τους. Βασικός σκοπός μας είναι η διασφάλιση της ευζωίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και για αυτό το λόγο, συμπράττουμε ως φορείς με την ορθή επιστημονική καθοδήγηση, παρέχοντας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο για την ευεξία και την υγεία των δημοτών».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείται μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, Δρ. Παρασκευή Σακκά, μέσω της εκπροσώπησής της από την ψυχολόγο, κ. Νικολέτα Γερονικόλα δήλωσε : «Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και οι Δήμοι του ΕΔΔΥΠΠΥ συνεργάζονται για τη δημιουργία Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στη χώρα μας. Από το 2018, επαγγελματίες υγείας από 102 Δήμους έχουν εκπαιδευτεί σε όλα τα θέματα που αφορούν την Άνοια και στελεχώνουν τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς που λειτουργούν σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός στο Δήμο Πετρούπολης παρέχει μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις στα άτομα με άνοια και υποστήριξη στους φροντιστές τους υπό τη καθοδήγηση και βοήθεια της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Νίκος Κακαβάς δήλωσε: «Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Πετρούπολης και εγώ προσωπικά, από την ανάληψη των καθηκόντων μας, είμαστε προσηλωμένοι στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάξαμε τον Δήμο μας στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δημιουργώντας το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πετρούπολης και τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι μια καθαρά αυτοδιοικητική δράση, πρωτοβουλία αρκετά χρόνια πριν, του προέδρου του ΙΣΑ και σημερινού Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με σκοπό την Ευαισθητοποίηση και την Πρόληψη 12 νοσημάτων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια να υποκατασταθεί το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αντιθέτως είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσής του από την Κεντρική Κυβέρνηση. Η Διεύθυνση Παιδείας, Πρόνοιας & κοινωνικής Πολιτικής, με το έμπειρο και ικανό προσωπικό της, θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα δύο νέα αυτά «εργαλεία» του ΚΕΠ Υγείας και του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια, πάντα προς όφελος των πολιτών του Δήμου Πετρούπολης».

Τα εγκαίνια της νέας δομής υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» στήριξαν με τη παρουσία τους:

Τα εγκαίνια των νέων δομών υγείας και πρόληψης «ΚΕΠ Υγείας» & «Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια» στήριξαν επίσης με την παρουσία τους: ο Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας για τον τομέα φαρμάκου κ. Μπάμπης Καραθάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης κ. Βασίλης Φιλίππου, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Πρασίνου κ. Φώτης Χριστόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών Υπηρεσιών & Προγραμματισμού κ. Θοδωρής Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θανάσης Σκαλιστήρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Νεολαίας κα Χρυσάνθη Παχίδου, η Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΚΕΠ & Πολιτικής Ισότητας των Φύλων κα Κατερίνα Σταματοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Καταστημάτων & ΚΑΠΗ κ. Παναγιώτης Κάκαλης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Κυριάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μανώλης Συλλιγνάκης, κ. Γιώργος Βαμβακάς και κα Σταυρούλα Αγγελοπούλου, ο Εθελοντής Συνεργάτης του ΚΕΠ Υγείας Πετρούπολης και Αγγειοχειρουργός κ. Θανάσης Δέδες, καθώς και πολίτες του Δήμου Πετρούπολης.

 

-Ο Συμβουλευτικός Σταθμός θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 9:00 π.μ. έως 17:00μ.μ.. Υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Ευσταθίου Αναργυρούλα στο τηλ. 2105064073 κατόπιν ραντεβού.

Μπορούν να έρθουν σε επαφή, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας, άτομα άνω των 65 ετών που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετάσχουν σε δράσεις πρόληψης, επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, εργαζόμενοι σε τοπικούς φορείς και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.

Η αξιολόγηση της νοητικής κατάστασης του προσερχομένου ατόμου θα γίνεται με τη χρήση των νευροψυχολογικών δοκιμασιών στην χορήγηση των οποίων έχουν εκπαιδευτεί οι επαγγελματίες υγείας των Δήμων που στελεχώνουν τον Συμβουλευτικό Σταθμό. Τα στοιχεία του εξεταζόμενου και τα ευρήματα της αξιολόγησης καταγράφονται στη βάση δεδομένων των ΚΕΠ Υγείας ή χειρόγραφα σε ειδική φόρμα που θα σας διαθέσουμε.

Στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα το άτομο παραπέμπεται στο γιατρό του Ιατρείου Μνήμης του Συμβουλευτικού Σταθμού. Οι Εταιρείες Alzheimer Αθηνών και Θεσσαλονίκης μπορούν να εξυπηρετήσουν σε μηνιαία συχνότητα τα αιτήματα για εξειδικευμένη ιατρική εξέταση και διαγνωστική εκτίμηση για τους 6 πρώτους μήνες ενώ στη συνέχεια οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με τη βοήθεια γιατρών που θα ορίσουν οι Δήμοι όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασίας.