Στο ακριτικό Διδυμότειχο εγκαινιάσαμε μια νέα δημοτική δομή για τις ανάγκες πρόληψης υγείας των πολιτών

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ

Πραγματοποιήθηκαν, υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ, τα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Διδυμοτείχου. Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Διδυμοτείχου θα στεγαστεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κτιρίου επί της παρόδου 25ής Μαΐου, 145.

Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση, η κινητοποίηση όλων των πολιτών μέσω της διοργάνωσης προληπτικών εξετάσεων για 8 κύρια νοσήματα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει αλλά και στα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Τα 8 νοσήματα είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη, Μελάνωμα και κατάθλιψη.

Τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας έγιναν παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου, κ. Δαμασκηνού. Την τελετή των εγκαινίων, άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι ένα σπουδαίο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την πρόληψη της υγείας των δημοτών και αποτελεί μια καινοτομία της ελληνικής Αυτοδιοίκησης μέσω του ΕΔΔΥΠΥΥ. Η δομή αυτή, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων, θα ωφελήσει όλους τους δημότες μας».

Ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας. «Τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης Υγείας “ΚΕΠ Υγείας” είναι το όραμα πολλών χρόνων. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 85 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.»

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία του κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη Βουλευτή Ν. Έβρου, του κ. Παναγιώτη Μηνούδη, Προέδρου Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Διδυμοτείχου και πλήθους πολιτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής αλλά και των όμορων Δήμων.