Γ. Πατούλης: «Η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελούν θέματα υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας»

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής και σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη καθώς και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου της οστεοπόρωσης σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες που ίσως διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας από τις 21/07/2022 έως 27/07/2022, εξετάζοντας 287 άτομα, εκ των οποίων  τα 140 είχαν φυσιολογικές τιμές, τα 132 ενδείξεις οστεοπενίας και τα 15 ενδείξεις οστεοπόρωσης από τα οποία τα 2 άτομα είχαν βαριάς μορφής.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου μας, κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, δήλωσε  ότι  ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας από το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την σημασία της πρόληψης, παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στο πλαίσιο αυτών των δράσεων πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της οστεοπόρωσης. Η ανταπόκριση του πληθυσμού επιβεβαιώνει την ανάγκη υλοποίησης παρόμοιων προληπτικών δράσεων εκ μέρους του Δήμου μας. Ευχαριστούμε θερμά το ΕΔΔΥΠΠΥ για την άψογη συνεργασία και την παραχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού για την πραγματοποίηση των μετρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Η οστεοπόρωση είναι σιωπηλός εχθρός του ανθρώπινου σώματος. Χωρίς προσυμπτωματικό έλεγχο, η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη. Με την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση εξασφαλίζουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών, γεγονός που αποτελεί βασικό στόχο του Δικτύου και εργαζόμαστε διαρκώς για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους».