Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις για θέματα πρόληψης υγείας των γυναικών που διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, και την Γ΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ». Οι εκδηλώσεις είχαν σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών, γιατί η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη προστασία για κάθε πολίτη και για κάθε γυναίκα, ενώ σε αυτές έκαναν το τεστ Παπανικολάου 40 γυναίκες του Δικτύου Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου.

Στις εκδηλώσεις, που είχαν τον τίτλο «Αγωγή υγείας για τη σύγχρονη γυναίκα» και έγιναν στο Α’ ΚΑΠΗ Πυλαίας και στο ΚΑΠΗ Φιλύρου, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σχετικά με την πρόληψη για την υγεία των γυναικών, με θέματα όπως ο ρόλος της αντισύλληψης στην αγωγή υγείας, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και το εμβόλιο HPV Λοίμωξης, η προληπτική, διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού, καθώς και η οστεοπόρωση ένα ιστορικό και κοινωνικό ζήτημα στην εμμηνόπαυση.

Οι αίθουσες και στις δύο εκδηλώσεις ήταν γεμάτες από κόσμο, που άκουσε με μεγάλη προσοχή τους ομιλητές, ενώ για πολύ ώρα μετά των τέλος των εισηγήσεων επακολούθησε ανοικτή συζήτηση. Στην Πυλαία χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιδήμαρχος Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας Υγείας και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη, ο Πρόεδρος του ΚΕΚΠΑΠ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ Ηρακλής Τιτόπουλος, ενώ στο Φίλυρο την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν η Αντιδήμαρχος Απασχόλησης Κοινωνικής Προστασίας Υγείας και Παιδείας Ελένη Γιαννούδη και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Θάλεια Παυλίδου.

Πολλές ευχαριστίες στους γιατρούς από την Γ΄ Πανεπιστημιακή Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» Ιωάννη Γραμματικάκη και Γεώργιο Σαλαμαλέκη, καθώς και τον πανεπιστημιακό γιατρό Αριστοτέλη Λουφόπουλο, που με τις γνώσεις και την παρουσία τους βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων.

Η διοργάνωση εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων του δήμου μας με στόχο αφενός την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας και αφετέρου τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Να σημειωθεί ότι ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη συμμετέχει ενεργά στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, που έχει έδρα για τη βόρεια Ελλάδα στο Πανόραμα. Το Δίκτυο αναπτύσσει δυναμικά την παρουσία του από το 2005 σε όλη την Ελλάδα.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη είναι μια δημοτική δομή, που σκοπό έχει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας και ενημερώνει τους κατοίκους του Δήμου για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων.