Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σαφείς προτάσεις και υπεύθυνη στάση για τη διαχείριση των κρίσεων στον τομέα της Υγείας

Γ. Πατούλης

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων συμμετείχε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 3-5 Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, κατά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, προσκεκλημένος, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την αναγκαιότητα για μια ενιαία στρατηγική και άμεσες παρεμβάσεις. Δεδομένης της αδυναμίας των κυβερνόντων στελεχών να δώσουν λύσεις σε καίρια ζητήματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο ΙΣΑ έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και έχουν επισημάνει όλα τα κρίσιμα μέτωπα που χρειάζονται άμεση παρέμβαση, σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, σε ενότητα με θέμα «Νέες Πολιτικές Υγείας, Δημόσιος-Ιδιωτικός Τομέας, ο κ. Πατούλης εισηγήθηκε το θεσμό των ΚΕΠ Υγείας ως εργαλείο στα χέρια της τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το οποίο οι δήμοι μπορούν να συνεισφέρουν στον τομέα της Πρόληψης των δημοτών. Τα ΚΕΠ Υγείας κινούνται με τα πρωτόκολλα του Π.Ο.Υ και ενημερώνουν τους δημότες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο που μπορούν να πραγματοποιήσουν σε 7 νοσήματα (ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μελάνωμα, καρδιαγγειακός κίνδυνος, καρκίνος μαστού, τραχήλου, μήτρας, παχέος εντέρου και προστάτη) προκειμένου να αποφύγουν να νοσήσουν.

Στο Συνέδριο καταξιωμένοι επιστήμονες ανέπτυξαν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις σε τομείς όπως η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας υγείας, οι επιπτώσεις στον Τομέα Υγείας από την είσοδο παράτυπων μεταναστών και προσφύγων (εφαρμογή Συνθήκης Γενεύης) και οι επιπτώσεις χρόνιων και ειδικών νοσημάτων στον πληθυσμό σε συνθήκες κρίσης.