Γ. Πατούλης: «Οραματιζόμαστε ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας να χαράξει μια καινούργια στρατηγική στην Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας των πολιτών, ισάξια με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και στην Κύπρο»

Το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε Διαδικτυακή Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργου Πατούλη, του Υπουργού Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα  και των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων της Κύπρου με θέμα συζήτησης την πρόληψη νοσημάτων, την προαγωγή της υγείας και τον προσυμπτοματικό έλεγχο σε τοπικό επίπεδο μέσα από τις Δομές των ΚΕΠ Υγείας.

Στην τηλεδιάσκεψη επίσης συμμετείχαν ο κ. Κυριάκος Καρεκλάς Δήμαρχος Αθηένου, η  Δρ Φωτούλα Χατζηπαπά Δήμαρχος Λακατάμιας, ο κ. Νίκος Νικολαϊδης Δήμαρχος Λεμεσού,  ο κ. Δώρος Αντωνίου Δήμαρχος Μέσα Γειτονίας & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, καθώς και χαιρέτησαν η Δρ. Χριστίνα Βασίλειου Γιαννάκη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας  της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πέτρος Αγαθαγγέλου Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο  κ. Αντώνιος Πολυδώρου Γραμματέας Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλους Συντονιστής προγράμματος Υγιείς Πόλεις, της Περιφέρειας Αττικής, και η κα. Μαρία Αϊδίνη Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ. Στην Τηλεδιάσκεψη επίσης παραβρέθηκαν και ο κ. Κυριάκος Τσιμίλλης Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας, η κα Ρούλα Γεωργοπούλου Υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας και  ο κ Κώστας Γιάλλουρος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμους Λεμεσού, καθώς και στελέχη της Κεντρικής Δομής των ΚΕΠ Υγείας και του ΕΔΔΥΠΠΥ.

Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από θανατηφόρες ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές, καθώς και να μειώσει κατά πολύ το κόστος νοσηλείας και θεραπείας των ασθενών για το σύστημα υγείας. Με την δημιουργία μιας τοπικής δομής, αλλά και διαδικτυακής πύλης, οι πολίτες αποκτούν την απαραίτητη Υπηρεσία Μιας Στάσης, στην οποία απευθύνονται για όλα τα θέματα που αφορούν τη Προληπτική Ιατρική, ενώ το κράτος δικτυώνεται με τοπικούς Κεντρικούς Σταθμούς Συντονισμού από τους οποίος μπορεί εύκολα γρήγορα και αποτελεσματικά να εφαρμόσει διεθνή πρωτόκολλα υγείας για  νοσήματα που χρήζουν προσυμπτοματικό έλεγχο, καθώς και να προωθήσει προγράμματα προαγωγής υγείας και ενημέρωσης, με την κάθε δράση (εκστρατεία, ημερίδα κλπ),  να διέπεται από συνέχεια, συνέπεια και σωστή τεχνογνωσία και να διεξάγεται με σχεδιασμένο ομοιογενή και σταθερό τρόπο.

Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

O Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 1,400,000 πράξεις ωφέλειάς για τους πολίτες, και 300,000 εξετάσεις Προσυμπτωματικού ελέγχου. Συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης, καθώς και προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν εξετάσεις όπως η μαστογραφία, ο υπέρηχος ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η ανίχνευση αιμοσφαιρίνης κοπράνων και η μέτρηση οστικής πυκνότητας.  Η Προαγωγή της Υγείας αποτελεί σταθερά την πρώτη προτεραιότητα μας και δηλώνουμε ότι με τα ΚΕΠ Υγείας καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα μια Δομή προσυμπτωματικού ελέγχου σε κάθε τοπική κοινωνία. Οραματιζόμαστε ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας Κύπρου και της Κυπριακής Αυτοδιοίκησης, σύντομα να αναπτυχθεί και στην Μεγαλόνησο»