Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & τον ιό HPV & την Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας στους Δήμους Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων & Νέας Σμύρνης.

 

Γ. Πατούλης: «Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προάγουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μέσω της έγκυρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας του ΠΟΥ (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου Αττικής, Μεγαρέων & Νέας Σμύρνης,  και τα ΚΕΠ Υγείας, διοργάνωσε στις 25/5/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα & τον ιό HPV – Πρόληψη του Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την υποστήριξης της φαρμακευτικής εταιρείας Aenorasis.

O Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας, είναι ο 4ος σε σειρά Καρκίνος που προσβάλλει τον γυναικείο παγκόσμιο πληθυσμό, καταγράφοντας μόνο κατά το προηγούμενο έτος περισσότερες από 600.000 νέες περιπτώσεις.

Η διοργάνωση εντάσσεται σε ένα σύνολο δράσεων του ΚΕΠ Υγείας με στόχο την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου,

 

 

 

 

ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Η δράση είχε σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών, γιατί η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη προστασία για κάθε πολίτη και για κάθε γυναίκα, και συζητήθηκαν θέματα όπως τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, η Υπογονιμότητα, η Καρκινογένεση, η HPV λοίμωξη, τα Κονδυλώματα και οι Χλαμυδιακές Λοιμώξεις,  το Μοντέρνο Test Pap  και οι Σύγχρονες Μοριακές Διαγνωστικές Εξετάσεις.

 

Πολλές ευχαριστίες στον ομιλητή της Δράσης τον Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γενικό Γραμματέα Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Καρκίνου Τραχήλου της Μήτρας κ. Μπιλιράκη Ευριπίδη.

 

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοηθείας για όσους συνανθρώπους μας, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών, θεσμό τον οποίο στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής. Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, εντός των οποίων είναι και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων είναι αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής & Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε: «Πάντα υποστηρίζω ότι στα θέματα Υγείας πρέπει να μην κάνουμε οι ίδιοι τους ειδικούς, αλλά να ακούμε αυτούς που πραγματικά είναι. Πόσο μάλλον σε μια εποχή που η επιστήμη έχει βρει τρόπους να μας προφυλάσσει από ασθένειες που, τα παλαιότερα χρόνια, ήμασταν εντελώς ανυπεράσπιστοι απέναντί τους. Μπορεί για τον κάθε είδους καρκίνο να μην έχει βρεθεί ακόμα μια καθολική θεραπεία, όμως υπάρχουν πρακτικές που ο καθένας μας εύκολα μπορεί να εφαρμόσει για να προλάβει το κακό, να προστατευτεί από την ασθένεια. Οι ημερίδες του ΕΔΔΥΠΠΥ είναι ένα όπλο για τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόριος Σταμούλης  δήλωσε: «Χαιρετίζω τη σημερινή διαδικτυακή δράση που διοργάνωσε το  ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο ιός  HPV και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Σήμερα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν είναι πλέον θανατηφόρα, ωστόσο δεν παύει να αποτελούν μια μεγάλη απειλή κυρίως για τις γυναίκες. Για την καταπολέμηση των σεξουαλικών νοσημάτων απαραίτητη είναι η σωστή διαπαιδαγώγηση από μικρή κιόλας ηλικία, η ενημέρωση και η εκμάθηση της έννοιας του προληπτικού ελέγχου καθώς και η σωστή προφύλαξη.»

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης δήλωσε: «Θεωρείται βέβαιο ότι η Διαδικτυακή Ημερίδα  θα συμβάλει στη γενικότερη θετική αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς των πολιτών σε σχέση με την υγεία τους και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και εμπέδωση της κουλτούρας της πρόληψης. Η ενημέρωση και η πρόληψη αποτελούν σημαντικά βήματα για τη δημόσια υγεία». Το πρότυπο ΚΕΠ Υγείας του δήμου, πάντα δίπλα στον πολίτη, ενημερώνει,  ευαισθητοποιεί  και στηρίζει ,ώστε όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ σε μια εποχή που την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ άλλοτε»

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν, ο κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων και Υπεύθυνος σε θέματα δημόσιας υγείας  του Δήμου, ο κ  Παναγιώτης Γιατσίδης  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Νέας Σμύρνης καθώς και η  Γενική Διευθύντρια του ΕΔΔΥΠΠΥ κα. Μαρία Αϊδίνη, η οποία τόνισε ότι «το Δίκτυο αποσκοπεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας εν μέσω πανδημίας, δημιουργώντας διαδικτυακές εκδηλώσεις για την διαρκή δυνατότητα ευαισθητοποίησης των πολιτών».

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι Δημότες που συμμετείχαν, είχαν την δυνατότητα συμμετέχουν σε να ανοικτή συζήτηση και να δηλώσουν συμμετοχή σε δωρεάν εξετάσεις Τεστ Παπανικολάου που θα πραγματοποιηθούν κατά την  δεύτερη φάση του προγράμματος η οποία προγραμματίζεται να διεξαχθεί όταν τα μέτρα κατά της πανδημίας το επιτρέψουν.

Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.